Hlavní obsah

S dědou Vševědem deset let pod Ještědem

Novinky, Milan Turek

Turistické informační centrum je často jedinou oázou, kde turisté získají první dojmy a informace. Jsou očima, jimiž návštěvník nahlédne do naší vlasti. První pohled vytváří okamžitý dojem, a ten nejlepší se snaží vytvářet již deset let Turistické informační centrum v libereckém Horním Hanychově.

Foto: Milan Turek

Turistické informační centrum sídlí pod Ještědem nedaleko konečné stanice tramvaje č. 3 v libereckém Horním Hanychově

Článek

Založit Turistické informační centrum na strategickém místě pod Ještědem, u konečné stanice tramvajové linky, na křižovatce cest ke dvěma lanovkám, a mezi dvěma hospodami a penziony byl záměr,  o jehož užitečnosti nikdo nepochybuje.

Městské infocentrum je v neděli a o svátcích zavřeno, zjistili jsme, že návštěva ve městě je poměrně nízká, infocentrum pod Ještědem má otevřeno, a tak informační služba je ve městě každý den,“ řekla zástupkyně náměstka pro cestovní ruch Naďa Burianová.

S minimálním zařízením v kancelářích Sportovního areálu Ještěd bylo informační centrum otevřeno 1. července 2003. Okamžitý zájem o praxi pro studenty projevili pedagogové Gastronomické střední školy. Za deset let se v íčku vystřídalo už sto padesát a to nejen z Liberce, ale i z Jablonce nad Nisou nebo Varnsdorfu.

Praxe probíhají jednak ve školním roce, ale i o prázdninách. Studenti se seznamují s prostředím a vzhledem k tomu, že je centrum na úpatí Ještědu tak i třeba i zatápějí v kamnech a odhazují sníh.

Až do přestěhování centra do nové budovy připravovalo íčko pravidelné výstavy fotografií nebi obrazů, uskutečnilo se jich téměř ke stovce. Většinou směřovaly tématem k Liberecku, a návštěvníci se mohli tak seznamovat s prostředím nejen prostřednictvím prospektů. Jednu ze zajímavých výstav uspořádala i německá fotografka Petra Kurowská.

Kvalitu informací posuzovali po celých deset let návštěvníci v návštěvní knize. Obšírně i k Liberecku se vyjádřil hned první účastník vernisáže fotografií jizerských rozhleden John R. Nelson z Austrálie. Po něm lze v knize najít mezi třemi stovkami záznamů Afričany, Rusy, Brazilce, nejčastěji však Němce, ale i Čechy.  Některé z nápisů rozluští jen málokdo, jsou psány hindštinou nebo japonštinou. Nechybí ani azbuka a arabština.

Z infocentra vycházejí turisté na Nový rok s Klubem českých turistů na trasy kolem Ještědu.  Výstup absolvuje minimálně tisícovka účastníků. Centrum  asistuje u celé řady akcí, které jsou pořádány třeba na parkovišti i jinde. Lyžaři zde nacházejí možnost odpočinku, turisté spoustu informací a někdy si vyslechnou i přednášku s prezentací, většinou však je jim v infocentru poskytnuto dostatečné množství informací o výletech a to i  na několik dní, itineráře jsou vytvářeny podle stáří, fyzické kondice, počtu členů ve skupince nebo i třeba jen vyhledání nejlepšího místa pro přespání pod širákem.

Mnohé z návštěv je spojeno i s drobnými příhodami, třeba při hledání black bus station (autobusová zastávka architekta Černého) nebo Japonky ve sněhu se dvěma dětmi. Rusové z Čeljabinska zde našli útočiště při lyžování, ale i Newyorčan, který hledal soukromý pivovar.

Spokojení návštěvníci se sem vracejí. Každému se dostane výkladu o krásách kraje okolo Ještědu a tak je návštěva íčka příjemným zážitkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám