Hlavní obsah

S českou trojicí Čert, Anděl a Mikuláš se Němci seznamují na zámku Moritzburg

Novinky, Vratislav Konečný

Ten krásný čas přání a bání se, kdy setmělými městy a vesnicemi chodí svatý Mikuláš s andělem a čertem, děti se třesou bázní i nadějí z dárků, je v Německu neznámý. Nyní se se našimi adventními i vánočními zvyky mohou setkat na zámku Moritzburg, kde se natáčely Tři oříšky pro Popelku.

Foto: Schlösserland Sachsen, Schloss Moritzburg

z večerníčku Šárky Váchové

Článek

Od 15. listopadu 2014 do 4. ledna 2015 je zde otevřena výstava Vánoční třpyt z Čech - tak slaví naši sousedé. Němci se seznámí s našimi zvyky, které jsou od jejich značně odlišné.

Barokní zámek Moritzburg u Drážďan je velkolepou památkou na éru panování saského kurfiřta Augusta Silného. Našinci ho zaznamenali  díky filmu Tři oříšky pro Popelku, kde posloužil jako sídlo prince. Němci považují Popelku svou.

Výstava o Popelce  probíhá již 5 let. Vidělo ji přes 600 000 návštěvníků, včetně mnoha Čechů. Letošní skončila.

Kdopak by se čerta bál

Po dohodě se saskou stranou se podařilo zorganizovat výstavu, která by sousedům umožnila blíže poznat naše tradice.

Kurátorka Jana Sommerová, která se zasloužila i o zapůjčení kostýmů z barrandovského fundusu na „popelčí“ výstavu, shromáždila  sbírku historických i současných ozdob, betlémů a dalších typických vánočních předmětů. Barrandov zapůjčil přepychové kostýmy Mikuláše, Anděla a Čerta. Bohužel jen visí na ramínkách, mohli jim  nasadit nějaké hlavy.

Že v Čechách chodí večer 5. prosince Mikuláš s Andělem a Čertem a rozdává dětem dárečky, většinu německé části publika překvapí - tento český zvyk tu neznají.

Vánoční třpyt z Čech - tak slaví naši sousedé: denně 10:00 – 16:30 hodin (poslední vstup v 16:00 h) | v pondělí zavřeno (kromě 29. 12.) | 24. 12. a 31. 12. zavřeno.

Sláva sklářům

Vánoční stromečky v prostorách výstavy zdobí stovky vánočních koulí a ozdob různých tvarů, velikostí i barev.

Ozdoby pocházejí z Jablonce nad Nisou, který je vedle města Lauscha v německém Thüringenu nejznámějším výrobcem skleněných vánočních ozdob s více než stoletou historií. Ještě dnes exportují jablonečtí skláři své produkty do celého světa.

Půjdem spolu do betléma

Stejně jako v Německu jsou i v Čechách oblíbené betlémy. Než v 19. století do světnic vnesly třpyt a kouzlo vánoční stromky, sloužily k upomínce na vánoční svátky. Na výstavě jsou české historické skříňkové betlémy, což jsou figurální betlémy v malých prosklených skříňkách, které se daly zavěsit na zeď a opatřit i hracími hodinami.

Co odlišuje české betlémy od těch německých, je zvyk vyobrazovat vedle Svaté rodiny a biblických postav i prosté rolníky, venkovany a řemeslníky, takže to vypadá, jako by na nohou byla celá vesnice.

Návštěvníci uvidí kolekci českých loutek z trikových filmů pražské výtvarnice a loutkářky Šárky Váchové, jejíž loutky budou českému publiku povědomé z večerníčků a pohádek v televizi. Na konci prohlídky se návštěvníci ocitnou v historické zámecké kuchyni, kde se výstava tematicky zaměří na kulinářské vánoční tradice v Čechách.

Výstava se nekoná ve zvláštních prostorách, ale přímo v místnostech, které se běžně procházejí během prohlídek zámku Moritzburg. Tyto skvostné sály a pokoje spolu s peřím zdobenou místností tzv. Federzimmer byly během zimního období dlouho nepřístupné, vzhledem k vysoké návštěvnosti výstavy o Popelce, která se konala ve speciálně vyhrazených prostorách.

Reklama

Výběr článků

Načítám