Hlavní obsah

Rytířský turnaj pro královnu a ohňostroj v Mníšku pod Brdy

Novinky, Jana Digrinová

V sobotu 31. srpna se koná Hradozámecká noc a na zámku Mníšku pod Brdy se pro návštěvníky chystá bohatý a velkolepý program. Těšíme se na všechny, malé i ty odrostlejší. Ohňostroj bude letos poprvé už ve 21 hodin. Připraven je zábavný šerm pro děti s názvem Rytířský turnaj pro královnu.

Foto: Anna Čelouchová

Tito veselí skřítkové vás zvou na Hradozámeckou noc na zámku Mníšku pod Brdy.

Článek

Na dětské návštěvníky a jejich rodiče se těší zcela nová prohlídka, Tajemný svět skřítků. V zámeckých komnatách se zabydleli zástupci trpasličí a skřítkovské říše. Mezi ně patří zlí i hodní, škodolibí i mírumilovní, oškliví i hezcí. Ale líbit se budou jistě všichni.

"Znáte třeba trpaslici Parádnici? Nebo Plivníka Krbovníka? Ten se u nás zabydlel v pánském salónku, protože měl rád čmoud z doutníků a dýmek. Byl to trochu špindíra a přespával v krbu mezi popelem. Rád schovával drobné předměty. Páni pak hledali karty nebo kostky, které chtěli hrát, nůžtičky na doutníky nebo zápalky, aby si mohli zapálit dýmku. Čím byli více rozčilení, tím měl Plivník větší a větší radost a škodolibě se vysmíval," přibližuje prohlídku průvodkyně Marie Charvátová.

"Nemůžete doma také někdy najít nějaké věci a drobnosti? Ponožky, tužky nebo hračky? Máte občas v pokojíku nepořádek? Tak to je právě dílo jednoho ze skřítků, určitě to není vaše vina," dodává.

Program pro děti začíná od 16 hodin a je slavnostně zakončen ohňostrojem v zámecké zahradě ve 21 hodin. Kromě skřítkovských prohlídek nabízí také šermířské souboje skupiny Alotrium se zbrusu novým programem Rytířský souboj pro královnu v čase mezi 16.30 až 18.30 hodin, promítání pohádek, po celý podvečer návštěvu tajemného Kouzelného sklepení plného pohádkových bytostí, výstavu historických kostýmů na panenkách Barbie a také výtvarný ateliér.

"Tam budou mít děti možnost si vyrobit hodného skřítka Zádveřníka a odnést si ho s sebou domů jako svého ochránce. To byl skřítek, který bydlel hned u vstupů do domů a stavení a chránil jeho obyvatele od nemocí a zlých sil. Takového skřítka si určitě přeje každý z nás," říká výtvarnice Květa Novotná.

Ve druhé části večera a noci je pak připraven program pro dospělé návštěvníky. Ochutnávka vín i dobrého jídla ze zámeckého grilu, hudba country kapely Balzám, výstava prací výtvarnice Taťjany Krechové a i pro dospělé zcela nové prohlídky zámeckých interiérů, které uslyšíte úplně poprvé - Z deníku Serváce Engela, stavitele zámku.

"Bývalý měšťan Servác Engel z Engelsflussu si vybudoval na Mníšku mezi lety 1655 až 1672 reprezentativní zámecké sídlo a o stavebních pracích, starostech či veškerých finančních nákladech si pečlivě zapisoval podrobné záznamy," upřesňuje průvodkyně Marie Charvátová.

Nahlédneme do jeho zápisků a jistě nás čeká mnoho zajímavostí. Například, znali tehdy dnes oblíbenou legendu o králi Artušovi? Zcela jistě ano, neboť si Servác do své pamětní knihy mimo jiné zaznamenal, že nechal udělat "jeden velký kulatý velestůl (Erz-Taffel), u nějž může sedět 18 osob, zaplaceno - 40 zl. Zámečníkovi za jeho pobití bylo zaplaceno - 7 zl." Účetnictví měl zcela jistě v pořádku!

Na všechny prohlídky je nutné se rezervovat na tel. čísle 318 590 261.

Reklama

Výběr článků

Načítám