Hlavní obsah

Rytířský sál zámku Častolovice rozezní v adventu sváteční hudba

Novinky, Dana Ehlová

Hřejivý hudební večer u zámeckého krbu ve sváteční čas připravila správa zámku v Častolovice. Ve slavnostní adventní atmosféře bude v sobotu 9. prosince znít Rytířským sálem hudba skladatelských velikánů Mozarta a Bacha, ale i koledy a také známé moderní melodie.

Foto: zámek Častolovice (archiv)

Rytířský sál zámku Častolovice během koncertu.

Článek

Na adventním koncertu v monumentálním Rytířském sále se představí smyčcové trio ve složení Zdeněk Häckl (housle), Vladimír Krejčí (viola) a Štěpán Křováček (violoncello).

Všichni členové souboru jsou častými hosty například komorního souboru Barocco sempre giovanne, Filharmonie Hradec Králové, Komorní filharmonie Pardubice nebo České studentské filharmonie.

V programu zazní pásma vánočních koled, ale i skladby Mozarta nebo Bachovo Air. Chybět nebudou ani Hallelujah, známé melodie z filmu Láska nebeská či některé hity hudebních skupin Beatles, Metallica apod.

Návštěvníci si vedle hudebních zážitků jistě odnesou mimořádné dojmy i z prostoru, kde se koncert uskuteční. Vždyť Rytířský sál zámku Častolovice, který měří více než tři sta čtverečních metrů, je jedním z největších a nejimpozantnějších sálů v České republice.

V 19. století byl rozdělen na dvě místnosti, avšak roku 1938 nechala majitelka zámku Cecilia Sternbergová odstranit dělící stěnu, aby unikátní kazetový strop opět vynikl jako celek.

Tvoří ho čtyřiadvacet výjevů ze Starého zákona, vytvořených podle rytin Jana Sadelera. Stěny sálu jsou vyzdobeny obrazy - většina portrétů zobrazuje Sternbergy a mimo to je zde také vyobrazena zámecká černá paní. Součástí sálu jsou i dva funkční krby, o čemž se přesvědčí také posluchači v sobotu 9. prosince.

Koncert začne v 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám