Hlavní obsah

Rychvald má novou starostku i radu

Novinky, Jan Vavříček

Ustavující zasedání zastupitelstva města Rychvald zvolilo na příští čtyři roky do svého čela novou starostku Šárku Kapkovou (ČSSD). Ve funkci vystřídala mnohaletého starostu Jiřího Absolona (ČSSD).

Článek

Středeční ustavující zasedání zastupitelstva nenechalo ve vedení města Rychvald ani ten pověstný kámen na kameni, když byla do čela radnice zvolena překvapivě paní Šárka Kapková. Všeobecným očekáváním bylo, že složení vedení města zůstane nezměněno, když bývali koaliční partneři (ČSSD a ODS) získali ve volbách celkem 9 hlasů v 15členném zastupitelstvu.

Starostka byla zvolena až ve druhé volbě ziskem osmi hlasů. První volba se nesla v duchu neplatných hlasů, kdy jediný kandidát, bývalý starosta Jiří Absolon, získal pouze sedm platných hlasů.

Post místostarosty získal Ladislav Sitko (TOP 09) ziskem devíti hlasů, když byl jediným kandidátem na tuto funkci. Zbývající místa v pětičlenné radě města získali Vlasta Matonogová (TOP 09), Jana Máchová (ČSSD) a Stanislav Tvardek (KSČM). 

Zvolením nového vedení města byla ukončena většinová nadvláda ČSSD nad rychvaldskou radnicí, kdy disponovala třemi radními z pěti včetně postu starosty. ODS, která měla zbylé dva radní (včetně funkce místostarosty) neobsadila na nově zvolené radnici žádnou pozici a přechází tak fakticky do opozice.

Rychvald tak jde opačným směrem než například ostravský magistrát jemuž vládne tzv. velká koalice ČSSD a ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám