Hlavní obsah

Rybova mše zahájí tradiční vánoční jarmark v Paskově

Novinky, Jan Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Paskov ve spolupráci s Moravskoslezskou Sinfoniettou pořádá tradiční Českou mši vánoční J. J. Ryby v sobotu 19. prosince ve 14.00 hodin v kostele Sv. Vavřince v Paskově.

Foto: Jan Soukup

plakát

Článek

Již od roku 2012 je tradicí, že v průběhu tradičního Vánočního jarmarku v Paskově vystoupí Moravskoslezská Sinfonietta spolu se členy Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a smíšeným pěveckým sborem v kostele sv. Vavřince. 

Letos poprvé se před dirigentským pultem představí Jan MLČOCH. Sólistický ansámbl zazní ve složení Pavla MORYSOVÁ (soprán) Veronika HÖPFLEROVÁ (alt), Václav MORYS (tenor) a Adam GRYGAR (bas).

Premiéru s Moravskoslezskou Sinfoniettou bude mít smíšený pěvecký sbor CHORUS OSTRAVA.

Je to mladý pěvecký sbor, jehož zakládající členové však mají za sebou bohatou hudební historii. Většina z nich tvořila jádro Vysokoškolského pěveckého sboru Ostravské univerzity, který přes 40 let působil na ostravské hudební scéně pod vedením svého zakladatele prof. Lumíra Pivovarského. A právě mnoholeté laskavé vedení pana profesora společně s nadšením a odvahou jeho nadaného bývalého studenta Jana Mlčocha daly na podzim roku 2008 vzniknout tomuto novému pěveckému tělesu při Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě Ostrava, které nyní nově vystupuje pod vedením sbormistryně Petry Rašíkové (také bývalé studentky prof. Pivovarského), píše se na webových stránkách sboru.

Tuto krásnou tradici vytvořil starosta města Paskov Petr Baďura spolu s paskovským rodákem Adamem Grygarem, díky nimž občané Paskova mohou vyslechnout tento klenot české lidové kultury. Koncert se koná za finanční podpory města Paskov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám