Hlavní obsah

Ruční manufaktura oživuje papír

Novinky, Bára Haušková

Jak je složité vytvořit živý papír, vědí v Ruční papírně ve Velkých Losinách. Jde o různá přáníčka, která lze zasadit do hlíny, a čekat, až vyklíčí rostlina. Papírna svým nápadem zaměstnala i výzkumníky z Výzkumného ústavu rostlinné výroby – genové banky v Praze.

Foto: Bára Haušková

Rohle přání z Ruční papírny ve Velkých Losinách adresátovi vyroste.

Článek

„Hlavní rozdíl mezi výsevným páskem a rostoucím přáníčkem je ve způsobu zpracování do ručního papíru. Jde o to, že semínko je nějakou dobu namočené, což podporuje jeho klíčivost. Při nevhodném druhu semínko vyklíčí dříve, než se z něj stane přáníčko,“ vysvětlil ředitel Ruční papírny ve Velkých Losinách Petr Fouček.

Trvalo několik měsíců, než se podařilo první přáníčko dostat k zákazníkům. „Nebylo to jednoduché. Kromě selekce semínek jsme museli co nejvíce zkrátit mokrou cestu. Dva až tři měsíce jsme se zabývali mechanickou částí, ta botanická trvala další měsíce,“ podotkl Fouček s tím, že se dokonce obrátil na genetiky Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze.

„Páni profesoři byli šťastní, protože získali téma pro další bádání. Poskytli nám cenné rady - nesmíme semínka příliš stlačit, abychom je nerozmáčkli a neumrtvili, nesmíme semínka vystavit vyšší teplotě než 45 až 50 stupňů, protože bychom snížili o 90 procent klíčivost, a co nejrychleji vysušit, aby se nespustil rostoucí proces. Dnes už víme, že když semínko hodíme do vody, do konce pracovní doby vytvoří bílkovinný obal a je pro naše účely nepoužitelné,“ popisuje ředitel nejstarší funkční manufaktury ručního papíru ve střední Evropě.

Vývoj nového produktu zaujal i zaměstnance. „Začínáme směnu tím, že se jdeme podívat do laboratorních misek. Žijeme tím, je to pro nás trochu jiná práce,“ svěřuje se vedoucí výroby Danuše Chromková. Podle jejích slov experimenty nejsou ve zdejší papírně ničím novým. Do ručního papíru se již dávaly traviny nebo okvětní lístky jako dekorace a ozvláštnění papíru.

Živý papír se stal hitem před rokem ve Spojených státech amerických. „Nechali jsme si poslat vzorky, ale bohužel nevyklíčily,“ poznamenává Fouček.

Pro zákazníka, který si „živé přání“ zakoupí, je překvapením, co z něj vyroste. Mezi vhodné rostliny patří svazenka nebo aksamitník. „Vložili jsme hodně úsilí, abychom přišli na to, které rostliny jsou vhodné pro vznik speciálních přáníček, proto ani moc nechceme zveřejňovat, jaké druhy rostlin máme. Jde především o bylinky. Pro zákazníka je překvapením, co mu vyroste, je to taková hra,“ uzavřela Chromková.

Ruční papír Losín z manufaktury nese regionální značku JESENÍKY originální produkt®.  Objekt je zapsaný na seznamu národních kulturních památek ČR. V papírně pracuje 22 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám