Hlavní obsah

Rozsáhlý požár zničil rodinný dům, přístavky a garáže

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plameny v sobotu 28. ledna ráno zachvátily ve Velíkové u Zlína rodinný dům a přístavky. Předběžně vyčíslená škoda činí 2,5 miliónu korun.

Foto: HZS Zlínského kraje

Rodinný dům v plamenech.

Článek

„Od sedmé hodiny ranní likvidovalo požár sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Zásah jim komplikoval silný mráz. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování,“ informoval tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje Libor Netopil.

Hlášení o požáru přijali krajští hasiči na tísňovou linku v 6:50 hodin. Oznamovatel ohlásil, že hoří přístavky a oheň se šíří na sousední rodinný dům. „Plameny zasáhly a postupně zničily převážně dřevěné přístavky a garáže, vstupní prostory rodinného domu a jeho střechu i s podkrovím. Poškozena byla také přípojka hlavního uzávěru plynu rodinného domu, ze které pak delší dobu šlehaly plameny,“ popsal událost mluvčí hasičů.

Hasiči nasadili k hašení požáru několik útočných proudů a plameny postupně sráželi. Po nastavovacích žebřících se dostali na střechu rodinného domu. V první fázi zásahu se jim podařilo zabránit rozšíření požáru na sousední objekty.

„Na místo byl povolán také automobilní žebřík profesionálních hasičů. Zvýšená spotřeba vody při hašení si vyžádala doplňování zasahujících cisteren z hydrantů v okolních obcích. Jejich funkčnost ale ovlivnil silný mráz a ne všechny mohly být využity. Mráz komplikoval i zásah na místě požáru. Komunikace pokryla vrstva ledu, hasičům zamrzala voda v hadicích a komponenty dýchací techniky. Vrstva ledu pokryla také zásahové oděvy některých hasičů,“ líčil průběh hasebních prací Libor Netopil.

V 8:05 hodin ohlásil velitel zásahu lokalizaci požáru. Hasiči pokračovali v dohašování jednotlivých ložisek hoření a rozebírání požárem zasažených konstrukcí objektů. Spolu s nimi na místě zasahovali i pracovníci pohotovostních služeb plynařů a energetiků. K odstavení přívodu plynu do hořícího uzávěru u rodinného domu museli pracovníci plynáren odkrýt potrubí, aby mohli přívod plynu zastavit. V 8:43 hodin byla na místo vyslána i jednotka profesionálních hasičů ze stanice Uherské Hradiště s protiplynovým kontejnerem a zásobou další dýchací techniky.

„Na místě zahájil činnost i vyšetřovatel zlínských hasičů. Pro stanovení příčiny vzniku požáru si nechal povolat i specialisty z Technického ústavu požární ochrany GŘ HZS ČR Praha,“ dodal Libor Netopil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám