Hlavní obsah

Rožnovská Iskérka pozvala na Den otevřených dveří

Novinky, Petra Veselá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky zvědavců si v úterý 12. února nenechaly ujít Den otevřených dveří v Centru na podporu duševního zdraví občanského sdružení Iskérka v Rožnově pod Radhoštěm.

Foto: Alena Jbaili

V Iskérce proběhl den otevřených dveří

Článek

Od rána až do pozdního odpoledne panovala v zařízení, kde se věnují sociální práci s psychicky nemocnými lidmi, vřelá nálada. Návštěvníci si mohli nejen prohlédnout prostory, ve kterých klienti Iskérky tráví svůj volný čas, ale rovněž se s některými z nich pobavit.

Pro rožnovskou Iskérku to rozhodně nebyl den, jako každý jiný. Prostory Centra na podporu duševního zdraví v Chodské ulici jakoby ožily zcela jinou energií než obvykle. Na chodbách byly vystaveny úžasné umělecké fotografie ze života psychicky hendikepovaných, v terapeutických dílnách zase jejich překrásné práce, které vytvořili vlastníma rukama.

„Jak vidíte, rozhodně nezahálíme. Máme tady různé výrobky z textilií, jako nákupní tašky nebo třeba tyhle pantofle. Pak také různé ozdoby pro domácnost a další drobnosti pro potěšení. Jsme pyšní na to, když se našim klientům dílo podaří,“ zdůraznila vedoucí Iskérky Tereza Tichá.

Už od 10. hodiny dopolední si řada lidí nenechala ujít příležitost se s provozem zařízení a jeho zákulisím na vlastní oči seznámit. Například dorazili žáci hned z několika tříd druhého stupně místní základní školy Pod Skalkou.

„To víte, že někteří byli hodně zvědaví, a ptali se na vše, co je zajímalo. Snad, pokud jejich zájem přetrvá, by z nich v budoucnu mohli vyrůst schopní sociální pracovníci,“ podotkla Tereza Tichá. Vyřčená slova se možná stanou skutečností. Na návštěvu Iskérky totiž školáci bezprostředně reagovali takzvanou reflexí a zamysleli se nad tím, co během Dne otevřených dveří viděli a slyšeli.

„Byli jsme na návštěvě v Iskérce, kde nám její zaměstnanci pustili krátký film o tom, co je to Iskérka a čím se zabývá. Film natočili klienti Iskérky a donutil nás zamyslet se nad duševně nemocnými lidmi. Tito lidé nejsou jiní než lidé bez nemoci. Nemáme se jich bát, chovat se k nim jako k malým dětem a odsuzovat je,“ píšou žáci Základní školy Pod Skalkou v dopise, který v Iskérce zanechali.

Smyslem celého setkání byla především snaha pracovníků Iskérky ukázat široké veřejnosti život psychicky nemocných lidí takový jaký ve skutečnosti je, a částečně upozornit i na problémy s jejich integrací do společnosti zdravých lidí.

„Domnívám se, že jednou z bariér je takzvaná stigmatizace těchto lidí především v médiích. Přiznám se, jako novinář se trochu stydím. Pro některé kolegy je totiž pohodlnější informovat o negativech ze života psychicky nemocných, než například o tom, čeho všeho jsou schopni, aby se nám, zdravým, zavděčili,“ dodal televizní a rozhlasový moderátor Jiří Veselý, který se Dne otevřených dveří v Iskérce také zúčastnil.

Po 16. hodině program vyvrcholil setkáním pozvaných hostů, na kterém byla shrnuta činnost sdružení za loňský rok a předneseny vize, s kterými Iskérka vstupuje do 10. roku svého působení. Celý program pak zakončilo neformální povídání nad šálkem dobrého čaje a lahodného štrúdlu, který se tak stal symbolickou sladkou tečkou za náročným dnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám