Hlavní obsah

Rožnovská Iskérka míří do televize

Novinky, Petra Veselá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanské sdružení Iskérka z Rožnova pod Radhoštěm sdružující a podporující duševně nemocné, nabývá na svém významu. Již ve čtvrtek 20. prosince mu část svého hlavního vysílacího času od 19.35 hodin věnuje TV Noe, která o aktivitách Iskérky uvede nedávno natočený dokument.

Foto: Iskérka o.s.

Rožnovská Iskérka míří do televize

Článek

Autorkou a kameramankou dokumentu v jedné osobě je Hana Kosová z občanského sdružení BuduPomahat.cz, která se pokusila svou optikou zachytit jak atmosféru při nedávné vernisáži fotografií ze života klientů Iskérky, tak především jejich osobní výpovědi a činnost celého občanského sdružení. Vernisáž fotografií se uskutečnila koncem září přímo v Senátu ČR a jejím cílem bylo mimo jiné upozornit zákonodárce na dnešní problémy psychicky hendikepovaných lidí a zároveň jim zprostředkovat okamžiky z jejich běžného života.

„Fotografie zachycují život lidí nejen v Iskérce, ale rovněž i v její partnerské organizaci De Boei z nizozemského Eindhovenu. Byly pořízeny rožnovským fotoklubem R9 a nizozemskými fotografy,“ informovala ředitelka Iskérky Tereza Tichá. Cyklus snímků pro putovní výstavu s názvem Pomalu se učím kroky k mému tanci byl vybrán uznávaným uměleckým fotografem Jindřichem Štreitem.

„Domnívám se, že pan Štreit zaujímá významné postavení mezi fotografy svou schopností zachytit výjimečnost každodennosti a otevírat srdce pro vidění toho, co je často očím skryté,“ doplnila za Iskérku Alena Jbaili.

Do jaké míry se autorce krátkého dokumentu podařilo zachytit realitu těch, jejichž hendikep často zůstává očím veřejnosti skryt, a zda se fotografie z jejich života setkaly v Senátu ČR s ohlasem, můžete vidět právě na TV Noe. Ve čtvrtek večer v premiéře, v repríze pak v sobotu ve 22.45 a v neděli ve 14.35 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám