Hlavní obsah

Rozhodnutí o svodidlech v nebezpečné zatáčce nechají policisté na motorkářích

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S unikátní myšlenkou přišli blanenští policisté, kteří věnují pozornost následkům dopravních nehod motocyklistů. Motorkáři mohou rozhodnout o tom, zda v nebezpečné zatáčce silnice I/19 od Sebranic na Žďár nad Sázavou budou nainstalována speciální bezpečnostní svodidla, určená k jejich ochraně

Foto: PČR Blansko
Článek

Silnice na Blanensku si motorkáři oblíbili díky rozmanitému terénu a technické náročnosti, což sebou přináší i řadu dopravních nehod. Ve snaze omezit rizika pořádají blanenští policisté už šest let preventivní akci Nežij vteřinou, na níž motorkáře seznamují s následky dopravních nehod, testují je ze znalostí pravidel silničního provozu, společně s odborníky je učí první pomoci při dopravní nehodě, ukazují bezpečnostní prvky, které mohou ochránit jejich život a zdraví nebo vysvětlují pravidla bezpečné jízdy na motocyklu v krizových situacích.

Policisté chtějí motivovat motorkáře, aby se sami zasloužili o bezpečnost na silnicích. Jednají proto s výrobcem bezpečnostních svodidel firmou ArcelorMittal a na základě rozboru dopravních nehod navrhli místo, kde by mohla být umístěna.

"Vybrána byla první zatáčka za Sebranicemi směrem na Kunštát, kde se jen v roce 2012 staly dvě dopravní nehody, kdy řidiči motocyklů nezvládli řízení, upadli na vozovku a jejich stroje se dostaly pod svodidla," uvedla mluvčí policie Iva Šebková. K zajištění bezpečnosti zatáčky bude potřeba kolem sto metrů svodidel, která díky níže umístěnému spodnímu ochrannému pásu zabrání motorkáři a jeho stroji po pádu podjetí pod svodidlem a zranění o sloupky, stromy či další překážky v okolí silnice.

"Svou účastí na dalším ročníku akce Nežij vteřinou, která se uskuteční v sobotu 8. června v areálu Sloupsko-šošůvských jeskyní, mohou motorkáři podpořit umístění nových svodidel. Pokud jich na akci přijede více jak 300, přibude na Blanensku sto metrů speciálních svodidel právě pro ně," přidala pozvání Šebková. 

Výrobce zde bude systém svodidel, včetně jejich účinnosti zkoušené na crashtestech, prezentovat. Motorkáři se mohou těšit i  na další bohatý program. "Ve spolupráci s Pepou Sršněm, Karlem Abrahamem a Masarykovým okruhem v Brně se několik vybraných motorkářů bude moci zúčastnit výuky bezpečné jízdy. Připraveny budou také další zajímavé prezentace ve vztahu k první pomoci, následkům dopravních nehod, techniky dopravní policie, bezpečnému oblékání na motocykl a podobně," dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám