Hlavní obsah

Rozhlednu na Děčínském Sněžníku chtěli kvůli havarijnímu stavu strhnout

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedné z našich nejhezčích rozhleden hrozilo před pár desítkami let stržení. Byla ve velmi špatném stavu, restauraci u její paty zničili vandalové. Největší tuzemská stolová hora Děčínský Sněžník by přišla o dominantu, návštěvníci o úžasné výhledové místo. Naštěstí se tak nestalo, tak vzhůru na vrchol.

Foto: Vratislav Konečný

Na Drážďanské vyhlídce, do Saska je až na několik stolových hor krajina téměř plochá

Článek

Počasí bylo jako kraslice, veselé a vymalované. Na parkovišti pod Děčínským Sněžníkem (723 m. n. m) stály desítky aut, další podle příkopů u silnice.

Téměř to vypadalo, že na naší nejvyšší stolové hoře je tábor lidu. Ale jelikož je to hora veliká, nebylo to na vrcholu až tak strašné. Zato výhled byl překrásný jak do Česka, tak do Saska.

Ráj pro movitější sousedy

Dva kilometry po asfaltu s táhlým stoupáním v začátku, pak dlouhá rovina k rozhledně rozhodně neunaví. Převýšení je asi 130 metrů, takže i ráj pro cyklisty nebo koloběžkáře. Těch se tu také vyrojilo dost. Vzhledem k blízkosti Saska tu je němčina s češtinou slyšet v mixu asi na poloviny. Možná i víc Němců, ceny jsou tu pro ně téměř dětské, za pár euro mají blahobyt.

Těsně před výstupem na náhorní planinu minete černě zbarvené pískovce, většinou je na nich pohyb, lezci tu mají své cesty.

Z kraje plošiny

Cesta se přestává stoupat, konečně rovina, po pár desítkách metrů se otevírá nádherný výhled z hrany hory - Drážďanská vyhlídka.

Víc toho samozřejmě uvidíte z rozhledny, ale i odtud je to nádherný pohled. Zeleň v jarním valéru, najdete tu všechny odstíny. Zhruba po kilometru jste u paty věže.

Od počátku turistická atrakce

Rozhlednu nechal postavit kvůli zaměřovacím pracím hrabě Thun. Místo původně trámové zaměřovací věže tu stojí jedna z nejhezčích rozhleden u nás. Hrabě ji nechal otevřenou pro veřejnost, tenkrát sem chodili hlavně členové německých horských spolků. Bydlel tu strážce, který za poplatek ukazoval okolí.

Po levé straně je výborná výletní restaurace, i češtinu tu uslyšíte, klíč k rozhledně si za kauci 100 korun a poplatek 30 Kč na osobu můžete vyzvednout v bufetu u paty věže. Pak jen 153 schody a jste ve výšce 33 metry.

Ochoz je vybaven orientačními tabulemi, takže víte, na co koukáte. Až oči přecházejí, do jaké dáli to je. Na vrcholech Krkonoš leží bílá pokrývka, před nimi vystupuje hřeben Ještědu, Lužické hory a pískovce Česko-saského Švýcarska, vysílač na Bukové hoře, Milešovka, Lovoš, Varhošť, Říp, k tomu města a vsi (Děčín, Podmokly, pod věží Jílové…), krajina přepůvabná, nejhezčí je hradba Českého středohoří. A na druhé straně Sasko, stolové hory. Pevnost Koenigstein jako na dlani, za ní Bastei, v dáli Drážďany.

V roce 1936 na rozhledně zachytili signál televize přenášející olympiádu v Berlíně.

Unikla zkáze

Rozhledna měla namále, a není to tak dávno. Vandalové v 80. letech zničili chatu pod ní, takže musela být stržena, uvažovalo se i o demolici věže. Je neuvěřitelné, jak jsme laxní a co jsme si sami dokázali od války zničit, abychom to za obrovské náklady znovu budovali.

Osud objektů nebyl místním lhostejný, Jílovému se podařilo sehnat dva milióny a rekonstrukce začala. Restaurace funguje od roku 1999, nyní prochází částečnou obnovou.

Ze Sněžníku je to 8 kilometrů na Ostrovské skály, o pět více do skalního města v Tisé.

Reklama

Výběr článků

Načítám