Hlavní obsah

Rostou! Skalní hřiby na Slavném

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle lesní bohatství byste nenarvali ani do největší nůše. Pískovcové útvary podobné hřibům najdete v Broumovských stěnách nad obcí Slavné. Další jsou u Božanovského Špičáku a v Polsku u Hejšoviny. Od Slavného je nádherná procházka skalními roklemi až ke kapli na Hvězdě a do Police nad Metují.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Skalní útvary podobné houbám jsou rozházeny po celých Broumovských stěnách, ale nad Slavným je najdete jako v geologickém atlase ve všech stadiích zvětrávání. Od podhříbku po dědka satana. Klobouk  tvoří tvrdý pískovec, noha je z měkčího materiálu - erozí spolu s přízemní vlhkostí se skála drolí a pozvolna rozpadá.  

Přes Slavný kdysi vedly z Broumova do Police nad Metují obchodní stezky, napojovaly se na cesty do Polska. Jednu z nich hlídá Čertova tchyně, další Lucifer.

K peklu zřejmě měli místní podle názvu skal dost blízko. Před 90 miliony let tu bylo moře, v některých skalách najdete zarostlé i tehdejší mlže, respektive jejich schránky. Skály pro horolezectví objevili lezci ze Saska, z Drážďan, čeští přišli až po druhé světové válce.

Lucifer měl svého obdivovatele ve Vilému Hecklovi

Lucifer neboli Světlonoš je zvláštní skála, při východu slunce na ni dopadají první  paprsky, při západu poslední. Skála učarovala i známému fotografovi Vilému Hecklovi, rád ji zabíral svou kamerou.

Ze Slavenské vyhlídky, a pak i řady dalších na hřebeni, je vynikající rozhled na Broumovskou kotlinu, hraniční hory a kopce kolem. Výlet je celkem nenáročný, docela dobrodružný je při sněhové pokrývce, ale to jen pro zkušené turisty a nikdy ne sólo.

Občerstvení najdete až v chatě Hvězda nebo na začátku cesty ve Slavném nebo Suchém Dole. Nedaleko chaty Hvězda stojí barokní kaple Panny Marie Sněžné  s půdorysem pěticípé hvězdy postavená podle návrhu K. I. Dientzenhofera. Roku 1786 ji zrušili, obnovili v polovině 19. století. V Polici a Broumově jsou významné církevní stavby, obzvláště klášter v Broumově je architektonický barokní skvost.

Broumovské stěny jsou předpolím Adršpašsko-teplického skalního města, rovněž stolová hora Ostaš je plná bizarních útvarů. Na Broumovsku zkrátka zakopnete co krok o něco zajímavého. Někdy je to i bludný kořen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám