Hlavní obsah

Rok renesanční šlechty na hradech a zámcích vyzdobí Květiny renesance

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu se ohlédnou za nevýznamnějšími renesančními šlechtickými rody naší historie. Na památkových objektech probíhají výstavy i doprovodné programy zaměřené na renesanci. Cyklus výstav Květiny renesance bude jeden z doprovodných programů projektu Po stopách šlechtických rodů.

Foto: NPÚ
Článek

„Rok renesanční šlechty je po velmi úspěšném Lucemburském roku připomínajícím odkaz Karla IV. dalším dílem ze série našeho dlouhodobého projektu Po stopách šlechtických rodů. Symbolicky jej otevírá výstava na Pražském hradě nazvaná Mars a Venuše, na níž se návštěvníkům představí klíčová umělecká díla z časů císaře Rudolfa II., která jsou ve sbírkách hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu,“ zve návštěvníky generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Na třiceti památkových objektech budou po celý rok probíhat výstavy i doprovodné programy zaměřené právě na renesanci, kde se návštěvníci setkají s významnými osobnostmi z řad renesanční aristokracie, renesanční zámeckou architekturou i skvostnými interiéry.

Po úspěšných projektech Tulipán v renesanci v roce 2012, Fleur de lys 2013, Válka růží 2014, Květiny z konce napoleonských časů 2015 a Květiny v komnatách 2016, které přinesly květinové výstavy na české a moravské hrady a zámky, připravil jejich autor, florista Slávek Rabušic, specialista na aranžování květin v historickém interiéru, ve spolupráci s Národním památkovým ústavem cyklus výstav s názvem Květiny renesance jako jeden z doprovodných programů projektu Roku renesanční šlechty.

Vyvrcholením bude na konci června otevření nové prohlídkové trasy na unikátní stavbě italské renesance na sever od Alp, na zámku v Bučovicích, nazvané Moravský aristokrat v labyrintu světa. Zámek Bučovice, který je realizací originálního projektu italské pozdně renesanční stavby architekta Jacopa de Strada a celého rozsáhlého areálu včetně renesanční zahrady, hradební zdi a vodního příkopu, je klíčovým objektem Roku renesanční šlechty a v rámci připravovaného cyklu výstav Květiny renesance se návštěvníci mohou těšit hned na dvě květinové výstavy v jeho interiérech.

Výstavní cyklus Květiny renesance:

Květiny v renesanci: SZ Bučovice  (1. – 9. dubna)

Amarylis ve společnosti květin renesance: SZ Třeboň (8. – 17. dubna)

Květina z vody zrozená: SH Veveří  (13. – 21. května) 

V tichu a naději…: SZ Kratochvíle (27. května – 4. června)

Květiny pro zámeckou paní Kateřinu: SZ Telč (9. – 11. června)

Květiny od renesance k romantismu: SH Jindřichův Hradec (17. – 25. června)

Květiny na renesanční tabuli: SZ Bučovice (29. června – 6. července)

Květy na nebi renesance: SH Rožmberk (23. – 27. srpna)

Šalomounova lilie: SZ Náměšť nad Oslavou (26. – 27. srpna) 

Podzim na Pernštejně v barvách renesance: SH Pernštejn (23. září – 1. října)

Renesance v Litomyšli: SZ. Litomyšl (15. 3. 2018 – 2. 4. 2018)  

Reklama

Výběr článků

Načítám