Hlavní obsah

Rok po unikátní operaci zvládá malá Veronika první krůčky

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmiletá Veronika z Valašského Meziříčí trpí vzácným onemocněním – extrémní lomivostí kostí. Kvůli onemocnění nemohla sama chodit. Díky unikátní operaci, kterou podstoupila loni na ortopedickém oddělení Nemocnice Přerov, dnes Veronika trénuje pod vedením fyzioterapeutů a své maminky první samostatné krůčky.

Foto: Radka Miloševská

Pod dohledem fyzioterapeutky a své maminky trénuje Veronika chůzi o berlích.

Článek

„Když srovnáme stav Veroniky před operací a nyní, je patrný obrovský posun. Málokdo by tehdy odhadoval, že tak brzy bude chodit na vlastních nohou, i když zatím s oporou dětských berliček,“ řekl fyzioterapeut Zbyněk Stanečka.

Kvůli vzácnému onemocnění znamenal pro Veroniku jakýkoliv nešetrný pohyb zlomeninu. Celkem jich prodělala dívka za svůj krátký život okolo dvaceti. „Než došlo ke zpevnění kostí pomocí operačního zákroku v Nemocnici Přerov, využívali jsme v terapii především koncept reflexní lokomoce dle Vojty s cílem udržet svalový tonus,“ popsal Stanečka. 

V loňském roce dívka absolvovala hned tři unikátní ortopedické operace, díky kterým se zpevnily kosti dolních končetin. Přerovští ortopedi Veronice voperovali do nožiček speciální teleskopické hřeby Fassier-Duval, které s dívkou společně v těle „porostou“. Po náročných zákrocích přišla na řadu pravidelná rehabilitace.

„Po operacích jsme se zaměřili na ošetření jizev, kterých má Veronika na nožičkách několik, a na koordinační cviky. Rodiče Verunky mají můj velký obdiv, s Verčou doma pravidelně poctivě cvičí. I díky tomu dnes děvče dosahuje tak výborných výsledků,“ doplnil Stanečka.

Největšího pokroku dosáhla malá Veronika letos na jaře, kdy strávila čtyři týdny v lázních. „V lázních byly rehabilitace opravdu intenzivní, a tak jsme se dostali i k chodítku a poté i čtyřbodovým berličkám, se kterými začala dělat první kroky,“ uvedla paní Iveta Hambálková, maminka děvčátka.

V současné době Veronika nejvíce pracuje na  nácviku chůze o berlích, posílení oslabených svalů, na protahování zkrácených svalů a provádí stabilizační cvičení. „Doma cvičíme každý den, i s balónem. Největší odměnou jsou pokroky, které dcerka dělá. Už je dokonce schopná sama jezdit i na trojkolce, což je úleva i pro mne, protože dosud jsme se všude dopravovali jen za pomocí kočárku,“ doplnila maminka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám