Hlavní obsah

Rock na konci léta fandí okrajovým žánrům

Novinky, Robert Schernstein

Sedmý ročník festivalu uzavře letošní cyklus pořadů pod značkou Jablonecké kulturní léto. Poslední srpnový pátek vystoupí na Letní scéně Eurocentra v Jablonci nad Nisou osm hudebních skupin.

Foto: Barbora Sladkovská
Článek

Jak uvádějí pořadatelé, Rock na konci léta je určen prezentaci hudebních skupin Euroregionu Nisa, tedy skupin sídlících v Libereckém kraji a přilehlých oblastech sousedního Polska a Německa. Zahraniční host se na seznamu účinkujících letos objevuje sice jen jeden, přesněji kapela Freski z města Jelenia Góra, zato žánrově se festival oproti minulým ročníkům rozrostl. 

"V našem regionu vzniká spousta zajímavé hudby, která se k širšímu publiku těžko dostává. Snažili jsme se proto představit alespoň část z nejzajímavějších souborů okolo zdejší rockové scény," uvedl za pořadatele Jan Ocilka. Na návštěvníky čekají vystoupení skupin často okrajových žánrů, které rock avizovaný v názvu festivalu tenkým vláknem spojuje.

Počinem, který je jistě nejvzdálenější staré koncepci festivalu, bylo zařazení polské skupiny Freski, která se pohybuje mezi nu jazzem, funkem a rockem, ale čerpá také z motivů lidové hudby. Jejich českým ekvivalentem na akci bude trio B4, hrající posluchačsky náročnou, na české poměry neobvyklou hudbu, kterou skupina sama označuje za "divokou směs krautrocku, noise a psychedelie".

Dalším překvapením festivalu je hudebník z Doks skrývající se pod černou kuklou, kuchařskou čepicí a jménem Kittchen. Jeho styl lze hledat na pomezí současného alternativního folku a industrialu. Tajemný kuchař není na scéně žádným nováčkem. Má na svém kontě již dvě alba a vystoupení na takových festivalech, jako jsou Colours of Ostrava, Festival Boskovice či Sázavafest.

Tvrdší žánr na pódiu zastoupí loňský vítěz soutěže Startér LIVE XT3, mladá českolipská parta Area Core. Svůj vybroušený metalcore a post-hardcore zaoceánského střihu letos zaznamenala na debutovém albu s názvem The End Is Near. Pozadu nezůstanou ani liberečtí Underground Theatre, vyznávající žánr emo v jeho původním smyslu. Na první pohled Vás upoutají nejen dvě bicí sestavy, ale i to, že za jednou z nich sedí mladá pohledná žena. Pro Undrground Theatre jsou charakteristické texty v češtině, stejně jako jejich angažovanost.

Dalším účinkujícím souborem je skapunková formace Doowhenblade, která letos obnovila koncertní činnost. "O vystoupení jsme se skupinou jednali již dříve, ještě před její koncertní pauzou. Bohužel jsme v minulosti nedokázali sladit termíny," vysvětlil Ocilka. Letos se evidentně pořadatelům podařilo se skupinou domluvit a návštěvníci tak dostanou pořádný příděl skočné muziky hned v úvodu festivalu.

Jablonecké skupiny zastoupí poprockoví Exots a domácí stálice Mandragora, která svou fúzí funku a hard rocku festival završí. Nutno dodat, že Mandragora plánuje během svého vystoupení v exteriérech natočit živý videoklip. Doufejme, že jí bude nakloněno i počasí.

Rock na konec léta proběhne od 14 do 24 hodin na Letní scéně Eurocentra, v historickém středu Jablonce nad Nisou. V případě extrémní nepřízně počasí se festival uskuteční v přilehlém sále. Vstup na akci je pro veřejnost zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám