Hlavní obsah

Riziková oblast afrického moru prasat se ve Zlíně rozšířila o Kudlov a Jaroslavice

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

V souvislosti s bojem proti šíření afrického moru prasat vydala ve středu 10. ledna Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj nová mimořádná opatření.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasiči likvidují uhynulého divočáka.

Článek

„Vysoce riziková oblast se v případě Zlína rozšiřuje o části Kudlov a Jaroslavice u Zlína, obce Želechovice nad Dřevnicí a Lípa,“ informoval ve středu 10. ledna tiskový mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Žádáme všechny chovatele prasat chovaných na území statutárního města v katastrálních územích Jaroslavice u Zlína a Kudlov, aby neprodleně, nejpozději do pondělí 15. ledna, kontaktovali Odbor životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína za účelem aktualizace jejich soupisu. Je nezbytné zjistit či aktualizovat počty chovaných zvířat, adresu chovu a kontaktní údaje majitele,“ řekla Vladimíra Pavlovová, vedoucí odboru. V případě obcí Lípa a Želechovice nad Dřevnicí zajistí soupis příslušný obecní úřad.

Současně Odbor životního prostředí a zemědělství upozorňuje všechny chovatele prasat chovaných v uvedených územích, že podle zmíněného aktuálního nařízení Státní veterinární správy musí do 31. ledna prasata porazit a v této oblasti se současně tímto dnem zakazuje jejich chov. Výjimku mají pouze hospodářství již dříve registrovaná podle plemenářského zákona.

Nově přijatá opatření zveřejnila Státní veterinární správa ve středu 10. ledna. Za nesplnění nebo porušení nařízení hrozí fyzickým osobám pokuta až 50 tisíc korun, právnickým osobám a podnikatelům až dva miliony korun.  

Africký mor prasat se koncem prosince uplynulého roku rozšířil mimo rizikové území označené pachovými a elektrickými ohradníky. Veterináři potvrdili nemoc u sedmi nalezených mrtvých divočáků v katastrech obcí Lípa a Zlína-Kudlova. K dnešnímu dni prozatím potvrdili africký mor u 213 ulovených nebo odchycených prasat na Zlínsku. Pro člověka není choroba nebezpečná, Nemoc přenášejí volně žijící zvířata, nakazit se mohou ale domácí prasata.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám