Hlavní obsah

Řidiči často hazardují, neumí správně usadit dětskou sedačku

Novinky, Darina Boumová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak bezpečně zvládnout cestování autem s malými pasažéry, jak na dětské autosedačky a další praktické rady pro bezpečnou jízdu, se veřejnost dozví na největší automobilové přehlídce v ČR Autoshow Praha ve dnech 12.–14. dubna 2019 PVA Expo Praha v Letňanech.

Foto: Darina Boumová

Řada řidičů neumí správně usadit dětskou autosedačku.

Článek

Podle policejních statistik v loňském roce zemřelo na silnicích 9 dětí a 73 jich bylo těžce zraněno. Za řadu dopravních nehod může nepozornost řidiče, kterou může způsobit i neposedná dětská posádka. Jak bezpečně zvládnout cestování autem s malými pasažéry, jak na dětské autosedačky a další praktické rady pro bezpečnou jízdu, se veřejnost dozví na největší automobilové přehlídce v ČR Autoshow Praha. Výstava představí nejmodernější automobily, aktuální trendy ve všech oblastech spojených s motorismem od designu, tuningu, audio vybavení až po zabezpečovací systémy. Doprovodný program myslí také na ženy-řidičky, kterým věnuje celou jednu expozici. Návštěvnice zde získají praktické informace a rady pro bezpečný pohyb na silnici. "Osvěžte si s našimi odborníky pravidla bezpečné jízdy, jak správně sedět za volantem, jak správně upoutat dětskou autosedačku nebo jak například bezpečně cestovat autem s rodinnými mazlíčky,“ představuje zajímavosti Sabina Kvášová z magazínu Ženavautě.cz, který expozici připravuje.

Jak na dětské autosedačky:

1. Dbejte na správný výběr dětské autosedačky – nesmí být jakkoliv poškozená, musí odpovídat věku dítěte. Povinnost používat autosedačku mají děti od narození do 12 let, za tuto dobu obvykle vystřídají tři sedačky.

2. Sedačka může být na předním sedadle proti směru jízdy, pouze pokud má vozidlo vypnutý airbag u spolujezdce. Pokud chcete dítě přepravovat na předním sedadle po směru jízdy, mějte sedadlo ve správné poloze a airbag naopak zapnutý.

3. Kontrolujte uchycení autosedačky před každou jízdou.

4. Během jízdy kontrolujte upevnění bezpečnostních pásů, děti mají tendenci pásy uvolňovat nebo je sundávat.

5. Podsedák vaše dítě neochrání - kombinace podsedáku a klasického pásu nestačí, protože nenabízí prakticky žádnou ochranu proti bočnímu nárazu. Skutečně bezpečná je pouze sedačka, která má zadní opěradlo a hlavovou opěrku.

6. Pečlivě prostudujte návod na upevnění autosedačky a vedení pásů. Neupínejte děti do autosedaček v zimních bundách.

Rady, jak zvládnout bezpečně dlouhé cesty s dětmi:

1. Dobře naplánujte cestu, vhodně zvolte zastávky, kde se děti mohou protáhnout.

2. I na krátké cesty se vybavte dostatkem tekutin a svačinou. Zejména v létě pozor na dehydrataci.

3. Předejděte nevolnostem podáním Kinedrylu. 

4. Zabavte nudící se děti – vybavte se zásobou CD s písničkami, pohádkami, hračkami apod. Fungují také slovní hry, které zabaví nejen děti, ale udrží pozornost i řidiče.

5. Sjednejte si asistenční služby, které vám pomohou v případě nepojízdného auta z důvodu nehody či poruchy.

Více informací o akci na http://autoshowpraha.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám