Hlavní obsah

Režisér Jan Antonín Pitínský nastudoval ve Slováckém divadle Alenku v kraji divů

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alenka v kraji divů a za zrcadlem – tak se jmenuje nejnovější inscenace, kterou se souborem Slováckého divadla v Uherském Hradišti pohostinsky nastudoval režisér Jan Antonín Pitínský. V sobotu 20. června bude mít premiéru.

Foto: Marek Malůšek

Na scéně Ester Kocábová a Jitka Josková.

Článek

Pitínský v Uherském Hradišti doposud uvedl šest inscenací, mezi nimi například slavnou Lišku Bystroušku, Divou Báru, či naposledy v roce 2012 Kalibův zločin. „Mám to tady čím dál radši a na hercích obdivuji jejich opravdovost. Nic nedělají polovičatě,“ prohlásil uznávaný režisér na adresu slováckých divadelníků.

Tentokrát hostující režisér s dramaturgyní Ivou Šulajovou vsadili na Carrollovu Alenku v kraji divů a za zrcadlem. Už od poloviny února probíhal tříkolový konkurz na představitelku titulní role, v inscenaci se představí téměř celý herecký soubor.

„Alenka v kraji divů bude jedním z vrcholů probíhající sedmdesáté sezóny Slováckého divadla,“ připomíná ředitel Igor Stránský, pro kterého jde zároveň o poslední inscenaci, kterou coby ředitel divadla představí publiku.

Inscenace samotná pak má být oslavou fantazie. Sám Pitínský na otázku, co by přál divákům objevit v divadelním kraji divů, odpovídá: „Že by o své děti mohli dbáti nejlépe, jak dovedou. A že by se už mohli méně bavit svou otřesnou logikou. Děti jsou pořád obalovány houněmi logiky. Taky by mohli víc tvořit z papíru a vůbec víc používat tužky a začít děti otravovat dlouhými básněmi, které by se mohli naučit, nebo si na některé vzpomenout. - Naše babičky a maminky zpaměti recitovaly Wolkera, Březinu a Seiferta... - Nyní znám rodiče, že by si mohli myslet, že Březina, Wolker a Seifert jsou nové značky automobilů.“

Titulní role vytvoří v alternaci dvanáctiletá Aimee Zia Hasan a devítiletá Ester Kocábová. Ta shrnuje dvouměsíční přípravu očekávané inscenace slovy: „Nejtěžší bylo zapamatovat si každý pohyb, každou větu a být obyčejná.“

V dalších rolích očekávané inscenace se objeví například Jaroslava Tihelková, Martin Vrtáček, Jitka Josková, Petra Staňková, David Macháček, Monika Horká, Kamil Pulec, Jiří Hejcman, Anna Pospíchalová, David Vacke, Tomáš Šulaj, Irena Vacková, Petr Čagánek nebo Vladimír Doskočil.

Zatímco výprava pochází od Evy Jiřikovské, autorem scénické hudby je Richard Dvořák. První premiéra proběhne v sobotu 20. června, na programu je i druhá premiéra, a to v pondělí 22., obě začnou v 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám