Hlavní obsah

Renesanční bučovický zámek láká i na nevšední Zaječí sál

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřkřídlý zámek strohého průčelí, s trojpodlažními arkádami na třech stranách nádvoří, se nachází jen pár kilometrů od Vyškova. Vybudovat jej dal v letech 1575 - 1585 tehdejší majitel bučovického panství Jan Šembera z Boskovic.

Foto: Leona Roháčková

Zámek v Bučovicích je unikátní ukázkou renesančního stavitelství u nás

Článek

Tvůrcem ojedinělého projektu byl pravděpodobně Jacopo Strada, znalec umění, historik a architekt, který byl správcem uměleckých sbírek tří habsburských císařů - Ferdinanda I.,  Maxmiliána II. a Rudolfa II. Na rozdíl od jiných renesančních památek je bučovický záměk originální stavbou italského typu palazzo in fortezza. Stavba je doslova protkána jedinečnými lunetami a štukovou výzdobou.

Snad nejznámější je Zaječí sál, na jehož klenbě jsou vymalovány scény z "převráceného" světa, v němž zajíci jednají jako lidé, válčí, obsluhují svého krále a dokonce chytají lidi.

S dcerou Jana Šembery, krásnou Kateřinou, panství vyženil Maxmilián z Lichtenštejna, proslulý vojevůdce a diplomat. Lichtenštejnové přestali na zámku sídlit v roce 1685, bohaté vybavení bylo odvezeno do Valtic a Lednice, vodní příkop zasypán, děla z bastionů odvezena do slévárny, odstraněna nádrž kašny a zámecká zahrada rozparcelována na zahrádky pro panské úředníky. 

Dnes je obnoven renesanční vzhled zahrady a prohlídková trasa vede místnostmi s pozoruhodnou štukovou výzdobou. K vidění je například stříbrokomora, Venušin sál, Ptačí sál, Císařský pokoj, sál smyslů či barokní kaple. 

V zámku sídlí i pobočka Vyškovského muzea, zaměřená na dějiny bučovicka. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám