Hlavní obsah

Řeku Ostravici sužuje sucho, přesto stále ještě umí nabídnout osvěžení

Novinky, Josef Zajíc

Řeka Ostravice je nejdelší řekou Moravskoslezského kraje, která zde začíná a také končí. Její vody začínají v Beskydech, protékají Frýdlantem nad Ostravicí, Frýdkem-Místkem a končí v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Řeka Ostravice. Vodní dílo Šance.

Článek

Řeku Ostravici spojují dva prameny. Černá Ostravice pramení pod Bílým Křížem a Bílá Ostravice v úbočí vrcholu Čarťák. Po splynutí obou pramenů nese řeka jméno Ostravice, která naplňuje vodní dílo Šance vybudované v období let 1964 - 1969. Zabírá 337 hektarů plochy, je dlouhá 7,9 km a za normálního stavu zadržuje 61,8 miliónů krychlových metrů vody.

V přehradě Šance ale normální stav vody není. Díky rekonstrukci části díla musel být snížen stav hladiny vody o 10 metrů a za doby sucha zde ubyly další více než 3 metry hladiny vody. Z přehrady tak vytéká minimální průtok vody - a to se pozná na stavu řeky po celé délce jejího toku.

Přesto v obci Ostravice v přírodní  památkové oblasti nazvané "Ostravické peřeje" zůstává stále ještě dost vody na osvěžení teplem sužovaných lidí. Do řeky Ostravice se ve Frýdlantě nad Ostravicí vlévá řeka Čeladenka (délka toku 17,3 km) a ve Frýdku-Místku pak další řeka Morávka (29,3 km) a řeka Olešná ( 21,3 km).

Když řeka Ostravice vstoupí do Ostravy, dostává další příděl vody z řeky Lučiny (37,3 km), která pramení na úbočí Prašivé, naplní přehradu Žermanice, proteče Havířovem a pod Slezskoostravským hradem se z pravé strany vlévá do Ostravice.

Přes všechny tyto přítoky je vody v Ostravici stále méně. Postupně jsou odkrývány další a další části koryta řeky, které za normálních podmínek není možné vidět. Ostravice se nevzdává a i přes nízký průtok osvěžuje lidi, rostliny a také zvířata.

Pomalu a "silou vůle " v Ostravě podtéká dálnici a po 65 km se vlévá z pravé strany před obcí Koblov do řeky Odry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám