Hlavní obsah

Rekonstrukci nové budovy jičínského městského úřadu dokončí místní firma

Novinky, Magda Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co firma Status zkrachovala a ukončila práce na rekonstrukci budovy Aris určené pro úředníky městského úřadu, stálo město Jičín před zásadní otázkou – jak rekonstrukci a přesun zaměstnanců dokončit včas. Zastupitelé na svém mimořádném jednání rozhodli, že stavbu dokončí místní firma Staving.

Foto: Magda Doležalová
Článek

Zástupci společnosti Status městu koncem srpna oznámili, že nejsou schopni plnit své závazky a dokončit tak rekonstrukci. Proto mimořádně svolané zastupitelstvo rozhodlo o odstoupení od této smlouvy a z důvodu časové tísně o oslovení pouze jednoho uchazeče, který zakázku dokončí. 

Město tedy vypsalo veřejnou zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění podle § 23 odst. 4 písm. (b) Zákona o veřejných zakázkách a následně oslovilo podle § 34 jednu společnost - místní firmu Staving s požadavkem na vypracování cenové nabídky na tuto investiční akci.

"Firma Staving nabídla, že do požadovaného termínu, kdy musíme zaměstnance přestěhovat, opraví první dvě patra a přízemí a do konce dubna 2013 další dvě patra, a co za cenu 19 844 000 bez DPH," informoval místostarosta města Petr Hamáček.

Tato nabídka je o necelých 200 tisíc vyšší, než vloni nabízená cena ve výběrovém řízení, a to z důvodu zdražení některých materiálů. „Pro oslovení této firmy hovořila nejenom skutečnost, že stavbu zná, a máme s ní dobré zkušenosti, ale také v předchozím výběrovém řízení skončila se svou nabídkou na třetím místě a navíc dáme práci obyvatelům Jičína,“ vysvětlil místostarosta Hamáček.

Zastupitelstvo tedy jednomyslně nabídku firmy schválilo a rekonstrukce tak může pokračovat. S firmou Status proběhlo na místě stavby jednání, kde byl stanoven rozsah provedených prací a bude provedeno konečné vzájemné vypořádání.

Pozastavením prací na rekonstrukci Arisu se město dostávalo kvůli dodržení termínů přesunu zaměstnanců do časové tísně, navíc hrozilo, že by město mohlo čelit vrácení státní dotace ve výši 40 milionů korun na koupi Arisu, a to také z důvodu nedodržení termínů.

Důvodem stěhování úřadu a rekonstrukce Arisu je skutečnost, že městskému úřadu končí nájemní smlouva s finančním úřadem na kanceláře v bývalém „okrese“ v Havlíčkově ulici. Do těchto kanceláří chce finanční úřad přestěhovat své úředníky z jičínského zámku, z Nové Paky a z Hořic. Na základě jednání s Finančním ředitelstvím Hradec Králové musí mít připraveny první tři podlaží do 31. ledna 2013 a 4. a 5. podlaží nejpozději do 30. dubna 2013.

Původní veřejnou zakázku na rekonstrukci Arisu vypsalo město v říjnu 2011 a vyhrála ji společnost Status a. s. s nejnižší nabídkou 18,5 milionů korun bez DPH. Samotná rekonstrukce pak začala začátkem července 2012.

V minulosti stát rozhodl o pořízení budovy Aris jako místa pro výkon státní správy v Jičíně s tím, že právě sem úřad své agendy přestěhuje, a to do konce roku 2012. Bylo to také podmínkou státní dotace, která pokryla na 90 % nákladů na budovu. Město koupě Arisu v roce 2009 stála 4,5 milionů korun. 

Reklama

Výběr článků

Načítám