Hlavní obsah

Rekonstrukce historické budovy městských jatek v Ostravě má brzy začít

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historická budova jatek v Ostravě prošla od roku 2015 rychlým vývojem. Uvažovalo se zda vůbec historickou budovu jatek odkoupit a zrekonstruovat. Cesta se našla. Začne se stavět.

Foto: Josef Zajíc

Historická budova jatek v Ostravě. Do provozu uvedené 1881

Článek

Již 25. ledna 2017 ostravští zastupitelé souhlasili s vyhlášením architektonické soutěže na rekonstrukci historické budovy bývalých městských jatek, kterou město odkoupilo v listopadu 2016 od společnosti Bauhaus společně s bývalým hobbymarketem za 80 milionů korun.

Doba došla tak daleko, že o výběru na rekonstrukci historické budovy jatek rozhodli 18. února 2020 ostravští radní. Veřejnou zakázku na realizátora vyhrála společnost Zlínstav s cenou 170 milionů korun. Konverze bývalých městských jatek by mohla začít po podpisu smlouvy již v březnu 2020.

Památkově chráněný objekt se bude přestavovat na galerijní prostor podle návrhu polského studia KWK Promes architekta Roberta Konieczného, vzešlého z architektonické soutěže vyhlášené v roce 2017.

„Začátek rekonstrukce bude pro Ostravu, po letech úsilí o zachování historické budovy, dříve odprodanému nadnárodnímu řetězci, významným milníkem. Jsem rád, že se nám po všech stránkách náročný projekt podařilo dotáhnout až do této fáze. Před pár lety to byl plán, kterému málokdo věřil, teď už máme skutečně nadohled přeměnu bývalých městských jatek, které získají svůj původní vzhled, budou sloužit kultuře, a navíc Ostravu obohatí skutečně zajímavá stavba podle návrhu světově uznávaného architekta,” informoval ostravský primátor Tomáš Macura.

Podle jeho slov se jatka promění na galerii moderního umění - celkem na pět navazujících částí objektu různého stáří: původní chladírny (1891), nové chladírny (1902), vepřové porážky (1902) a zastřešeného atria (1954).

Součástí projektu je také demolice provozní budovy z roku 1926, která je v neudržitelném stavu, a její nová výstavba. Pro rok 2020 je na práce vyčleněno téměř 100 milionů korun. Zbývající finanční prostředky budou zahrnuty do rozpočtu města pro rok 2021.

„Do veřejné soutěže na dodavatele se přihlásilo pět stavebních firem a jedno sdružení. Vybrali jsme firmu s ekonomicky nejvýhodnější nabídkou, která ale nebyla ve srovnání s konkurencí nijak podhodnocena, což považuji za podstatné. Přitom se jedná o stavební společnost, se kterou máme i z minulosti dobré zkušenosti. Nyní budou následovat úkony pro splnění všech formálních náležitostí včetně podpisu smlouvy a předání staveniště, takže stavební práce začnou pravděpodobně již v březnu,” doplnila investiční náměstkyně primátora města Ostravy Zuzana Bajgarová.

Šest budoucích výstavních sálů muže být navzájem propojeno nebo mohou fungovat samostatně. Díky otočným stěnám bude do výstavního prostoru začleněno i venkovní prostranství. V objektu budou umístěny kanceláře, zasedací místnosti a bistro. Původní cihlové zdi budou pečlivě vyčištěny a odstraněny jejich drobné vady.

„Stávající budově dominují dva historické materiály: venkovní cihly a vnitřní bílé omítnuté stěny. Aby zůstala zachována kontinuita, budou interiéry galerie doplněny právě těmito dvěma materiály a také betonem,” dodala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám