Hlavní obsah

Ředitel Nemocnice Na Bulovce o vývoji v tuzemském zdravotnictví v roce 2013

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce se pacientů dotkne další série změn, které začaly už vloni, ať jde o definované nadstandardy, jiné platby za některé léky, možnost platby za lékaře, vydefinované čekací doby na zákroky či vyšetření. Zeptali jsme se proto ředitele pražské Nemocnice Na Bulovce Petra Zajíce na jeho postoj.

Foto: Martin Šalek

I v těch nejdelších čekacích lhůtách, které u nás máme při náhradách kolenního nebo kyčelního kloubu, se do povinných 52 týdnů vejdeme.

Článek

Novinky ve zdravotnictví v tomto roce začaly hned od první dne, a to novými smluvními vztahy s pojišťovnami. Jak v tomto ohledu dopadla Nemocnice Na Bulovce?

Jako ředitele Nemocnice Na Bulovce mě samozřejmě zajímalo, jakou perspektivu bude moci nabídnout naše nemocnice, a musím říct, že jsem velmi rád, že se nám podařilo vyjednat smlouvy na nejdelší možnou dobu, tedy na pět let. Zajistí to tak nejen stabilizaci, ale i rozvoj námi nabízené zdravotní péče. Je s tím spojená ovšem i tzv. restrukturalizace lůžkového fondu a v tomto ohledu přijdeme zhruba o 100 lůžek. Naše kapacita se tak ustálí na tisícovce lůžek, tedy počtu, který věřím, že dostatečně pokryje potřebu pacientů v tzv. naší spádové oblasti, a nejen v ní, a který Nemocnici Na Bulovce udržuje na pozici třetí největší pražské nemocnice.

Mluví se o rušení povinného souhlasu obou rodičů při léčbě dítěte. Podpořil byste tento krok?

Považuji to za velmi rozumné, a pokud se to podaří zrealizovat, určitě se tím odstraní řada problémů.

Ministerstvo také zavádí maximální čekací doby na některé operace...

V tomto ohledu nás nově definované maximální čekací doby na některé operace až tolik netrápí, protože i v těch nejdelších čekacích lhůtách, které u nás máme při náhradách kolenního nebo kyčelního kloubu, se do povinných 52 týdnů vejdeme. Dokonce je u nás čekací doba na tyto operace ještě kratší, a to zhruba o 4 měsíce. Co ovšem sledujeme velmi pozorně, jsou nová pravidla a podmínky pro lázeňské pobyty. K Nemocnici Na Bulovce totiž patří i slatinné lázně Toušeň. Nepochybně se to ekonomiky lázní dotkne, ale na hodnocení je v tuto chvíli ještě brzy. 

Nemůžeme se též nezmínit o možnosti použití konopí při léčbě a zpřísnění pravidel pro kuřáky...

Určitě velmi sledovanou změnou bude možnost legálního použití konopí pro léčebné účely u těžce nemocných pacientů, pokud tedy tato novinka projde v Senátu a při podpisu na Hradě. A za správné považuji i změnu, která se dotkne kuřáků, konkrétně zdražení cigaret, i když se nedomnívám, že z hlediska návyku se bude od letošního roku méně kouřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám