Hlavní obsah

Recitálem Štefana Margity před "plným" domem se uzavírá Mezinárodní hudební festival F. L. Věka

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký bonbónek připravil Pavel Svoboda - umělecký ředitel Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka - hudebním příznivcům na úplný závěr této přehlídky krásné hudby. Ve velkém sále Společenského centra Kino 70 v Dobrušce se představí vynikající slovenský operní pěvec Štefan Margita.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Štefan Margita uzavře jubilejní ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka.

Článek

O koncert, který se uskuteční v neděli 1. listopadu, byl značný zájem a vstupenky jsou beznadějně vyprodány. Připomeňme si tedy ty nejdůležitější biografické údaje slovenského tenoristy Štefana Margity, žijícího už dlouhá léta v Praze.

Margita absolvoval konzervatoř v Košicích a působil na scénách v Prešově a Košicích. Po vítězství na soutěži Pražské jaro získal angažmá v opeře Národního divadla v Praze a současně působil jako sólista vídeňské Volksoper. V roce 1992 přešel do stálého angažmá ve Státní opeře Praha. Účinkuje na scénách nejslavnějších operních domů např. v milánské La Scale, londýnské Covent Garden a v roce 2008 i v newyorské Metropolitní opeře.

...že jeho manželkou je zpěvačka Hana Zagorová, není zřejmě třeba vůbec dodávat.

Na festivalovém pódiu se Štefan Margita představí s klavíristkou Katarínou Bachmannovou, která se v roce 1995 stala hlavní korepetitorkou Státní opery Praha a Národního divadla.

V pestrém programu se posluchači mohou těšit jak na Dvořákovu Humoresku, tak maďarské lidové písně od Bély Bartóka nebo Árii kupce z opery Sadko Rimského-Korsakova. Chybět nebude ani Ave Maria Franze Schuberta a na závěr Jaká to nádhera z Carusa.

Pátý, jubilejní ročník MHF F. L. Věka tímto recitálem končí, pořadatelé však své příznivce spát klidně nenechají. Právě v rámci závěrečného koncertu budou již k dispozici dárkové poukázky v hodnotě 990 Kč, za něž předkladatelé od 15. srpna 2016 obdrží ABO vstupenku na šestý ročník MHF F. L. Věka.

Organizátoři tak reagují na neustále se zvyšující zájem příznivců krásné hudby o Věkův hudební festival, čehož důkazem se v minulých dvou měsících staly zaplněné kostely a koncertní prostory, v nichž špičkoví umělci a tělesa letos vystoupili.     

Prodej limitované série poukazů, které se v předchozích letech staly originálním a velice ceněným vánočním dárkem, bude od 2. listopadu pokračovat na informačních centrech v Dobrušce a Novém Městě nad Metují. Majitelé abonentních vstupenek přitom mají garantována přednostní místa ve všech koncertních prostorách.

Reklama

Výběr článků

Načítám