Hlavní obsah

Rakovinu hlavy a krku lidé často podceňují, varují lékaři Nemocnice Nový Jičín

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina hlavy a krku je šestým nejčastějším typem nádorového onemocnění. Smutným faktem je, že o tomto závažném onemocnění tři čtvrtiny lidí dlouho vůbec neví, nebo provázející příznaky podceňují.

Foto: archiv nemocnice

Tým lékařů oddělení ORL Nemocnice Nový Jičín při zákroku.

Článek

V  rámci Komplexního onkologického centra je v Nemocnici Nový Jičín již deset let rozvíjen program pro zlepšení péče o tyto onkologické pacienty. Oddělení ORL (ušní – nosní – krční) Nemocnice Nový Jičín za toto období diagnostikovalo a léčilo již více než 2500 pacientů s nádorem hlavy či krku včetně nádorů kůže této oblasti. V posledních letech každý rok na oddělení diagnostikují 200 nádorových onemocnění a provedou přes 150 onkologických operací. 

Příznakem rakoviny hlavy a krku může být bolest jazyka, krku, obtížné polykání, nehojící se vředy v ústech či déletrvající chrapot, zvětšená uzlina na krku, ucpaný nos na jedné straně nebo krvácení z nosu. Pokud člověk má jeden z uvedených příznaků, měl by co nejdříve navštívit ORL lékaře, protože včasné zahájení léčby je základem úspěchu. Typickými rizikovými faktory nádorů hlavy a krku je kouření a alkohol.

„U kuřáků, u kterých jsou nádory ORL oblasti nejčastější, jsou potíže typu chrapotu a dyskomfrotu při polykání časté. Tito pacienti přicházejí pravidelně až v pokročilém stádiu nádorového onemocnění,“ upozorňuje primář s tím, že ve více než padesáti procentech případů přijdou pacienti na odborné pracoviště až s místně pokročilým nádorem. To nicméně neznamená, že u nekuřáka nebo abstinenta nemůže nádor v krku vzniknout.

Například u poměrně častého nádorového onemocnění krčních mandlí je významným rizikovým faktorem také infekce lidského papilomaviru (HPV). Proto se provádí rozsáhlé studie s cílem snížit četnost nádorového onemocnění například očkováním proti HPV.

„Na našem oddělení v současné době běží projekt, kdy u každého pacienta s nádorem krčních mandlí zjišťujeme, jestli se na jeho vzniku podílí infekce papilomaviru. To může mít velký význam pro plánování léčby pacientů s nádorovým onemocněním, protože se ukazuje, že je léčba u papilomavirem způsobených nádorů hltanu úspěšnější, než u těch, způsobených například kouřením,“ sdělil MUDr. Jakub Syrovátka. 

Léčba karcinomu hlavy a krku závisí na stádiu a lokalizaci choroby i celkovém stavu pacienta a měla by být navržena po konzultaci ORL lékaře, onkologa, patologa a rentgenologa – tzv. multioborovým týmem.

Pacient je léčen kombinací různých postupů, včetně chirurgického odstranění nádoru. U těch, u nichž není operační vyjmutí nádoru možné, nebo nepřiměřeně mutilující (tělo znetvořující zákrok obvykle spojený se ztrátou celého orgánu), se používá radioterapie buď samotná, nebo v kombinaci s chemoterapií či s biologickou léčbou. Díky stále dokonalejším postupům konzervativní léčby (radioterapie) je právě tato v posledních letech často preferována.

Reklama

Výběr článků

Načítám