Hlavní obsah

Rakouští řezbáři vyučují výrobu betlémů, zájemci se hrnou

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První stavitelem betlému, neboli jesliček, byl František z Assisi. S bratry a sestrami inscenoval ve skalní jeskyni dojemnou scénu z Betléma. Ve středověku to byly jeptišky, které o Vánocích oddaně houpaly kolébky. Během 17. století se tyto obrazy i s kulisami dostaly do kostelů.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto - figurky z betléma v Příbrami

Článek

Vykázali je z kostela, začali je stavět  doma

Zejména jezuité využívali při stavbě betlémů všechny možné techniky a umění iluze, světla a hlubokého prostoru. U nás je představili roku 1562 v Klementinu. Když je Josef II. zakázal stavět v kostelech, protože odváděly pozornost od modliteb, začali si s nimi lidé zdobit příbytky.

Figury se musely zmenšit, zhotovovaly se z tuhého papíru, chlebové střídky, později nastoupili řezbáři, z čehož se vyvinulo betlémářské řemeslo. V betlémech se už neobjevovala pouze orientální krajina s věžovitými hrady a zámky, v nichž pro iluzi byla skla oken vyplňována střípky zrcadel, ale nastupovala i typicky česká nebo v monarchii tyrolská či alpská krajina.

Od Ježíška ke Kašpárkovi

Jako jesličky se označovala i oblíbená loutková hra z konce 19. století. Nejdříve se hrála čistě vánoční témata, později hry sklouzly do lidovosti, až se jejich nejznámější částí stal Kašpárek s rolničkami a v červené sukni.

Dlouho před stromečkem

V Innsbrucku převzali po jezuitech betlémy františkáni a tento příklad se brzy rozšířil po celé zemi. Betlém se stal - daleko před vánočním stromečkem - vánoční výzdobou soukromých obydlí a uchovává si v nich své místo dodnes.

Důvodem popularity betlémů v Tyrolsku je láska tyrolských k posvátné scéně a expresivnímu vyjádření. Betlémy s chlévem i pastvinou se vyrábějí ručně a postavy se vyřezávají ze dřeva.

Výjev narození Krista byl často přizpůsobován vlastnímu prostředí života a tak se mezi biblickými postavami kupily v tyrolských betlémech také postavy v tradičních tyrolských krojích. Horalský život v Alpách dnes z betlémů poněkud vymizel a převládá spíše věrnější vyobrazení v orientálním stylu. Ale stále koluje ještě dost historek, které dávají základ ke stavění krajin betlémů plných fantazie a zaplňujících celé místnosti - k radosti příbuzných, sousedů a všech, kteří přijdou, aby betlém obdivovali.

Muzeum ve Stubai

Přístupné pro každého je Muzeum betlémů. Dozvíte se o zvycích postních a celoročních betlémů. Obdivovat můžete díla starých mistrů, kukátkové betlémy například udržují svatou scénu v tajnosti a zcela nový zážitek nabízí betlém, kterým se můžete projít.

U některých řezbářů se můžete v dílně na vzniku betlému podílet nebo se v kurzu naučit, jak řezbářské nástroje ovládat.

Reklama

Výběr článků

Načítám