Hlavní obsah

Rakouské dny v Plzni

Novinky, Dana Kacerlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouské kulturní fórum v Praze ve spolupráci se Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje Rakouskou knihovnou a Katedrou německého jazyka PeF ZČU zve na Rakouské dny v Plzni.

Foto: Dana Kacerlová
Článek

S prvními březnovými dny letošního roku spojilo Rakouské kulturní fórum v Praze zahájení dalšího ročníku Rakouských dnů v Plzni. Propagace kultury, vzdělávání, filmové a výtvarné tvorby rakouských, českých a rakousko-českých autorů je hlavním mottem tohoto projektu i v letošním roce.

„Část programu je připravena pro učitele němčiny v Plzni a v Plzeňském regionu a pro studenty-germanisty,” uvedla Bc. Jana Koudelková, knihovnice Rakouské knihovny v Plzni. „Odborná školení a workshopy pro učitele sestavila Katedra německého jazyka Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni ve spolupráci s oddělením Kultur und Sprache Spolkového ministerstva pro vzdělávání a ženy Rakouské republiky. Zejména o workshopy na téma Němčina jako cizí jazyk, gramatika nebo reálie Rakouska ve výuce jazyka, je už nyní velký zájem ze strany plzeňských pedagogů,” dodala.

Kulturní část programu cílí na plzeňskou veřejnost. 1. března ji otevře výstava fotografických praci Věry Koubové Odečítání z povrchu. Autorka se věnuje fotografickým transformacím a abstrakcím děl Franze Kafky. 10. března se Plzeňanům představí spisovatelka s česko-japonskými kořeny Milena Michiko Flašar. Svou knihu  nazvala Ich nannte ihm Krawatte (Říkal jsem mu kravata). Ta byla nominována na cenu Deutsche Buchpreis 2012 a přeložena do mnoha jazyků. 

Velmi zajímavá bude i Přehlídka rakouských krátkých filmů 2016. V České republice bude poprvé uvedena právě v Plzni včetně vítězného filmu Alles wird gut (Všechno bude dobré), který získal ocenění Nejlepší krátký film 2016 od Rakouské filmové akademie.

Rakouské dny se konaji pod záštitou RNDr. Miroslava Randy, Ph.D., děkana FPe ZČU v Plzni, a v úzské spolupráci se Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje, v jejíchž prostorách na náměstí Republiky 12 proběhne většina vzdělávacích i kulturních částí programu.

„Rakouské dny se staly za poslední roky krásnou tradicí, která nabízí celou řadu možností pro zájemce o němčinu, o rakouskou kulturu i pro učitele němčiny. Atraktivní program totiž propojuje kulturní i vzdělávací prvky. Jsem přesvědčena, že si každý rok zájemci opravdu přijdou na své. Velmi si vážíme štědré podpory rakouských partnerů v minulých ročnících i v tomto roce,” shrnula vedoucí katedry německého jazyka fakulty pedagogické Dr. phil. Michaela Voltrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám