Hlavní obsah

Rákosníčkovo hřiště mají už i Neratovice a Šternberk

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A co děti? Mají si kde hrát? Mají a stále jejich radosti přibývá. První letošní Rákosníčkova hřiště se slavnostně otevřela počátkem května. V sobotu 4. května mohly nové houpačky a prolézačky s motivem Rákosníčka vyzkoušet děti ve Šternberku a o den později se dočkaly i v Neratovicích.

Foto: archiv společnosti Lidl

Michal Nesvadba z Kouzelné školky byl tahákem pro děti ve Šternberku

Článek

Hřiště v hodnotě 1,5 miliónu Kč nechala postavit a městům darovala společnost Lidl, která v tomto roce postaví hřiště v 19 městech. 

Celodenní zábavný program, vystoupení Michala z Kouzelné školky nebo divadelní představení o Rákosníčkovi. To čekalo na děti, které se svými rodiči či prarodiči dorazili o víkendu do Šternberka či Neratovic, kde se otevírala letošní první Rákosníčkova hřiště. Města v rozpočtech mají omezené finance, proto nabídku na zbudování hřišť velmi přivítala. 

„Máme radost, že se do hlasování zapojilo tolik našich obyvatel. Dokázali nám, že jim není lhostejná situace ve městě a záleží jim na tom, aby se tu dobře žilo. Máme hodně předškolních dětí a je pravda, že financí na výstavbu hřišť je málo. Jsme proto velmi vděční za příležitost, kterou nám společnost nabídla,“ uvedla Jana Kameníčková, vedoucí odboru školství a kultury města Šternberk.

Přišlo se podívat na 4 tisíce návštěvníků. Děti nejvíce bavilo plnění disciplín, za které byly odměněny dárkovou taškou.

„Akce se podle mého velmi vydařila a i účast byla velká. Jsme velmi rádi, že se naši obyvatelé semkli a v hlasování pro město hřiště získali,“ komentovala starostka Neratovic Lenka Mrzílková. 

Nevadilo, že odpoledne trochu sprchlo, dětem to náladu nezkazilo. Sen se splnil i místnímu Občanskému sdružení Lobkovice, které se o vybudování dětského hřiště snažilo. Se společností Lidl pokračuje v projektu Rákosníčkova hřiště už druhým rokem. Nově letos o lokalitách Rákosníčkových hřišť rozhodovala v hlasování veřejnost.

Další ještě čekají

„Nechat rozhodnout samotné obyvatele měst byl dobrý nápad a hlasování mělo opravdu velký úspěch. Aktuálně jsme navštívili všechna vítězná města, osobně si prohlédli vybrané lokality a se zástupci měst jsme se dohodli na umístění jednotlivých hřišť. Všech 19 hřišť bychom chtěli postavit do poloviny září, to znamená, že každý měsíc postavíme čtyři hřiště,“ řekla Anna Těžká, koordinátorka projektu Rákosníčkova hřiště. Jak také dodala, překvapila ji během hlasování velká iniciativa samotných měst a nadšení veřejnosti. 

Dětská hřiště se symbolem pohádkového Rákosníčka nabízejí dětem k aktivnímu hraní velkou prolézačku, pískoviště, šikmou horolezeckou stěnu, lanovou překážku, nechybí kolotoč nebo různé druhy houpaček. Klidovou zónu doplňuje domeček a oplocené hřiště poskytuje dostatek laviček a zpevněnou plochu pro kočárky. Rákosníčkovo hřiště je určeno zejména dětem předškolního věku.

Bude jich padesát

Během května proběhne slavnostní otevření Rákosníčkova hřiště také ve Vrchlabí (19. 5.) a v Mohelnici (25. 5).  Společnost má v plánu postavit po celé ČR do konce roku 2014 celkem 50 Rákosníčkových hřišť. 

Reklama

Výběr článků

Načítám