Hlavní obsah

Radnice Prahy 6 žádá veřejnost o spolupráci, hledá pamětní stromy

Novinky, Martin Šalek

Radnice chce vedle evidence památných stromů také aktualizovat evidenci pamětních stromů, t.j. stromů, které byly vysazeny v dávné či nedávné minulosti u příležitosti významného výročí či události.

Foto: Martin Šalek

Lípa svobody v Šáreckém údolí

Článek

Na území Prahy 6 můžeme nalézt 12 památných stromů (do konce března v hale Škodova paláce pražského magistrátu probíhá zajímavá výstava památných stromů v Praze, kterých je na celém území Prahy evidováno celkem 197). Jde například o dub na hrázi Libockého rybníka nebo skupiny buků a jírovců v oboře Hvězda a další. Všechny tyto stromy jsou evidovány a označeny cedulí „památný strom".

"Vedle evidence památných stromů bychom rádi aktualizovali rovněž evidenci pamětních stromů, tj. stromů, které byly vysazeny v dávné či nedávné minulosti u příležitosti významného výročí či události," uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Šalek.

V roce 1968 byly vysazeny lípy svobody jako připomínka 50. výročí vzniku republiky na Petřinách a na Červeném Vrchu při ulici Evropská. Lípy jsou zároveň označeny kamenným kvádrem s nápisem a letopočtem. Lípa svobody byla zasazena rovněž v roce 1985 u příležitosti 40. výročí konce 2. světové války v Šáreckém údolí, další lípa byla zasazena Obcí baráčníků v Bubenči na Krupkově náměstí na paměť všem, kteří obětovali své životy za osvobození národa v letech 1939 – 1945.

Můžeme vidět i pamětní stromy poměrně mladé - slavnostním zasazením lípy v areálu školy byly zahájeny oslavy 100 let základní školy na Marjánce v Břevnově 8. dubna loňského roku. Na tradici vysazování pamětních stromů navázala radnice Prahy 6 vloni výsadbou Aleje platanů ve středovém pásu Evropské ulice. Celkem 90 platanů bylo pojmenováno po osobnostech (žijících, ale také in memoriam), jejichž životy byly nebo jsou nějakým způsobem spjaty s Prahou 6.

"Stromů, které nám připomínají události či osobnosti, je jistě víc. Jen možná chodíme kolem nevšímavě či je bereme jako samozřejmost. Proto jsme se obrátili na veřejnost s prosbou o pomoc při aktualizaci a doplnění databáze těchto stromů," dodal Šalek.

Pokud někdo může přispět jakoukoliv informací o nějakém pamětním stromu ve svém okolí v Praze 6, může radnici kontaktovat na tel. 220189975, email mcecilov@praha6cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám