Hlavní obsah

Putování Šumavou - po stopách Josefa Váchala

Novinky, Jan Kaše

Tak zní název výstavy čtyř současných umělců, která bude slavnostně zahájena v Kašperských Horách.

Foto: www.muzeum.sumava.net

Muzeum v Kašperských Horách

Článek

V sobotu 14. září se v budově kašperskohorského muzea od 16.00 hodin uskuteční vernisáž výstavy čtyř umělců. Zbyněk Hraba, Petr Palma, Pavel Piekar a Ladislav Sýkora mají jedno společné –  rádi se toulají Šumavou a zároveň obdivují tvorbu Josefa Váchala (1884-1969), od jehož úmrtí letos uplynulo 50 let.

Při těchto cestách kreslí nebo fotí a posléze své zážitky zpracovávají ve formě černobílého nebo barevného linorytu. Láska k šumavské přírodě nenuceně a příjemně vstupuje do jejich výtvorů stejně jako v minulosti do díla Josefa Váchala.

Návštěvníci výstavy se tak mohou těšit na zajímavý zážitek, který v nich možná probudí touhu jít se jenom tak toulat a nasávat tu úžasnou atmosféru, kterou Šumava nabízí.

Josef Váchal byl všestranný český umělec – malíř, grafik, ilustrátor, sochař, řezbář a také spisovatel a básník. Jeho dílo s názvem Šumava umírající a romantická, na kterém pracoval v letech 1928-1931, je pozoruhodným výtvorem. Kromě prózy a básní obsahuje i 74 dřevorytů. Obdivuhodné jsou i rozměry – 65x49 cm, váha 20 kg, celkem 276 stran (muzeum v Kašperských Horách jednu knihu vlastní - pozn. aut.).

Výstava potrvá do 31. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám