Hlavní obsah

Půl tisícovky seniorů si vyšláplo do Paříže

Novinky, Alena Kiedroňová

Ve středu 1. března přesně v 10 hodin odstartovalo na pět set seniorů a seniorek z naší země i ze Slovenska do Paříže. Odstartovali z 53 míst, z nichž dvě jsou na Slovensku.

Foto: Ladislav Olejníček

Tak jako ve Vrbně to v 10 hodin vypadalo podobně na dalších 52 místech v ČR a na Slovensku. Senioři vyšlápli a soupeří.

Článek

Začal druhý ročník akce Jedeme v tom společně. Senioři z 53 domovů v naší zemi a na Slovensku šlápli do pedálů rotopedů a soupeří, kdo nejdříve urazí pomyslnou vzdálenost dvou tisíc kilometrů do Paříže. Jde o prestiž, kdo zvítězí, hlavně ale o pohyb, hec a společnou zábavu.

Akci vymyslel před rokem ředitel Domova pro seniory Vrbno, p.o., Mgr. Jan Vavřík a v krátké chvíli nadchla týmy podobných zařízení sociální péče. Smyslem bylo nabídnout mužům i ženám novou pohybovou aktivitu, společně strávený čas, nejen se šlapáním, ale i fanděním.

Mohli sledovat, jak se daří jejich "soupeřům" třeba na druhém konci republiky, o to se postaralo živé vysílání přes internet. Jenže výsledkem tehdy nebyly jen stovky ušlapaných kilometrů mezi horou Praděd a hlavním městem Prahou, podařilo se daleko více: rozpovídat a přivést mezi jiné obyvatele domova paní, která valný čas dne proležela v posteli a s ostatními moc nekomunikovala. U šlapadla sedával i člověk se ztrátou jedné končetiny a posiloval s jinými.

Už vloni akci Jedeme v tom společně podpořil první místopředseda vlády a patron DPS Vrbno Ing. Andrej Babiš, když zapojeným domovům za své zakoupil rotopedy. Při své nedávné návštěvě DPS Vrbno si mohl ověřit, že nápad sportování seniory skutečně oslovil. S některými si hned popovídal a týž den přislíbil podporu i letošnímu druhému, už mezinárodnímu ročníku akce.

„Jsme za podporu nesmírně vděčni, tato sportovní zařízení budou domovům po celé republice sloužit i v dalších letech, nebudou tam jen tak zbůhdarma stát. Naši obyvatelé DPS sem chodili i po skončení akce a trénovali. Letos je do soupeření na rotopedech zapojeno už více než pět set seniorů a toto číslo se může samozřejmě ještě změnit. Kdo má zájem být u toho a šlapat, samozřejmě může,” potvrdil Vavřík.

Záštitu nad projektem Jedeme v tom společně 2 aneb Jedeme do Paříže přijala manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová. I ona nedávno vrbenský domov navštívila.

Na startu letošního ročníku Jedeme v tom společně nechyběla vrbenská starostka Květa Kubíčková a místostarostka Ing. Pavla Müllerová. Přinesly obyvatelům domova dva míče, i ty jsou báječnou pomůckou pro aktivizaci či hru, pro volný čas.

Ředitel Vavřík získal podporu mnoha sponzorů, kteří akci fandí: „Mohli jsme slíbit seniorům, kteří se budou na rotopedech střídat, že si budou moci občas dát třeba pivečko, nebo tradiční český nealkoholický nápoj. Je to pro ně určitě dobrá motivace. Jsem osobně rád, že se seniorům společná akce líbí, setkávají se v klubovně a společně se pobaví a ještě dělají hodně pro svou kondici a zdraví.”

Výkony se hodnotí a zapisují denně, akce potrvá až do 28. dubna. Už se dokonce chystá třetí ročník, to se prý senioři a seniorky vydají až do Afriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám