Hlavní obsah

Psy máme rádi, a to nejen v guláši, vtipkují drsně muzikanti bluegrassové kapely My

Novinky, Vladimíra Krejčí

Je jich šest, hrají bluegrass a říkají si My. Mají svérázný smysl pro humor, ale vyznávají klasické hodnoty, k nimž na čelním místě patří přátelství. A že každý správný zálesák má psa, vydali by ti jejich na hafající smečku.

Foto: sumpersko.net

Zkouška kapely My.

Článek

Ťapka, Charlie, Ozák, Billy, Nelly a Bond, tak se jmenují čtyřnozí přátelé šumperských muzikantů. Někteří jsou čistokrevní, jiní původu neurčitého. Charlie se dočkala záchrany ze psího útulku a Ťapka si zase sama nalezla nového pána. 

„Rozhodli jsme se s manželkou pořídit si mazlíka. Žena nechtěla fenu, ale psa, měl být čistokrevný, krátkosrstý a většího vzrůstu,“ vypravuje Zbyněk Sedláček, zpěvák a hráč na mandolínu. 

Bylo to v zimě. Mrzlo, až praštělo, Zbyněk byl zrovna v garáži, když se mu tam zaběhl toulavý pes. Chlupáč nevypadal vůbec hezky, proto muzikant ani na okamžik neuvažoval o tom, že by si fenku-bezdomovkyni ponechal. 

„Bylo mi jí líto, a tak jsem donesl krabici, jitrnici, kroupy a nudle. Ale řekl jsem jí, že hned druhý den musí z domu. Mezitím přišla manželka. Divila se, co je to za zvíře, a nařídila psa umýt. Nebohá fenka měla tak zplstnatělou srst, že ani nemohla chodit. Vykoupali jsme ji, ostříhali a z chlupaté obludy se vyklubala roztomilá fenka. Nechali jsme nalezenkyni naočkovat, odčervit, dali jí jméno Ťapka a už byla naše,“ líčí Zbyněk. 

Když se adoptovaná Ťapka po koupeli a ostříhání zaskvěla v plné kráse, dokonce i sousedka se nechala slyšet, že kdyby věděla, jak pěkný pejsek se z té nestvůrky vyloupne, sama by si ho prý nechala. 

Způsob, jakým si Ťapka adoptovala rodinu Sedláčkových, pobavil ostatní členy kapely. 

„Zbyněk nám povídal, jak nalezl opuštěného psa. Kasal se, že ho odveze do útulku. Nikdo z nás tomu nevěřil, a jak se ukázalo na příští zkoušce, věděli jsme proč,“ usmívá se Ruda Hecl, zpěvák a banjista. 

Muzikanti se dodnes smějí tomu, že Sedláčkovi chtěli čistokrevného, krátkosrstého psa větší velikosti, a mají malou, huňatou fenku, jejíž rasa bývá lidově označována za pouliční směsku. Přesto si ji oblíbili a starostlivě o ni pečují. 

„Zbyněk nám tuhle tvrdil, že musí po zkoušce nakoupit, aby měli doma co večeřet. Pak jsme se ale zdrželi a Zbyněk povídá: To nevadí. Pro Ťapku jsem schoval dvě kuřecí stehna a my s manželkou si vezmeme chleba,“ prozradil Ruda. 

S Ťapčinou životosprávou má vlastní zkušenosti. Když se kamarádovi o fenku krátce staral, dostal přísné pokyny, co servírovat. Ťapka si totiž zvykla, že jí páníček přidává do psí konzervy mrkev i salát.

„Tuhle jsme někde měli rizoto a Zbyněk prohlásil, že Ťapce by takové nechutnalo,“ pochechtává se Ruda. 

Bluegrassová kapela My vystoupí v doprovodném programu Šumperského Hafana

„Na psí show se představíme už podruhé a tak jako posledně i letos se vzdáme honoráře. Máme totiž psy rádi,“ vysvětluje Zbyněk. 

„Nejen v guláši,“ vtipkují jeho spoluhráči. 

Kdo si chce užít svérázný humor muzikantů kapely My, ale především skvělý bluegrass, může přijít v neděli 22. června do Pavlínina dvora. Sedmý ročník Šumperského Hafana odstartuje ve 14 hodin. Připraveno je i občerstvení. Psí guláš se podávat nebude, chystá se ochutnávka výrobků oceněných značkou Regionální potravina Olomouckého kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám