Hlavní obsah

Prvním dítětem roku je v Mělníku chlapeček David

Novinky, Lucie Zikmundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První novorozenec letošního roku přišel v porodnici Nemocnice Mělník na svět už 40 minut po půlnoci. Miminko po narození vážilo 3140 gramů a měřilo 49 centimetrů. Loni museli mělničtí porodníci na dítě čekat až do odpoledne 2. ledna.

Foto: Lucie Zikmundová

Porodnice v mělnické nemocnici nabízí rodinné prostředí i prostřednictvím porodních boxů. V jednom z nich primářka oddělení MUDr. Mária Procházková.

Článek

Chlapeček, kterému rodiče dali jméno David, s nimi odcestuje domů do Kralup nad Vltavou. Davídek přišel na svět císařským řezem, ke kterému lékaři přistoupili kvůli nepostupujícímu porodu. Dítě přišlo na svět čtyři týdny před plánovaným termínem porodu, proto musí být nyní umístěno v inkubátoru.

Loni přišel na svět v mělnické porodnici rekordní počet dětí, naposledy se jich tolik narodilo v roce 1979. Celkově se narodilo 1125 miminek, což je o 269 více než v roce předchozím. To v porodnici přišlo na svět 856 dětí.

Za nárůstem porodů (+32 %) je obzvláště rodinné prostředí a osobní přístup personálu k rodičkám. Vliv na to má i zavedení moderních porodnických postupů. Porodnice má dobré jméno, vyhledávají jí rodičky z mnohem větší spádové oblasti, než bývalo ještě před dvěma lety zvykem.

Zařízení se těší narůstajícímu zájmu matek i mimo Mělnicko, zejména z Prahy, Brandýska a také z Roudnice nad Labem. Tvoří zhruba polovinu klientek. „Meziroční nárůst ovlivnila lepší spolupráce s ambulantními gynekology i mimo region Mělnicka,“ uvedla primářka gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Mária Procházková.

Z 1125 dětí je 552 chlapečků a 563 holčiček. Desetkrát se loni narodila dvojčata. Nejčastějšími dívčími jmény jsou Eliška, Karolína a Tereza, chlapečky pojmenovávali rodiče nejčastěji Jakub, Matyáš a Jan. Objevila se také nepříliš obvyklá jména jako například dívčí jméno Bianka.

Lékaři z oddělení neonatologie, jehož součástí je i jednotka intenzivní péče, už také rutinně vyšetřují novorozencům ledviny a sluch. Samozřejmostí jsou kurzy, laktační poradna a další nadstandardní služby. Zařízení se nebrání přítomnosti dul, ani alternativním metodám porodu, nesmí však ohrozit matku a dítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám