Hlavní obsah

První ostravská baletní premiéra roku 2015 slibuje špičkový zážitek

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První premiéra roku 2015 v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě Barocco & Carmina burana je složena ze dvou baletů na duchovní hudbu J. S. Bacha společně s mistrovským dílem Carla Orffa.

Foto: Josef Zajíc

Balet NDM v Ostravě: Barocco&Carmina burana: Z generálky- Barocco.

Článek

Pro diváky baletní soubor Národního divadla Moravskoslezského chystá premiéru dvou světoznámých hudebních skladatelů J. S. Bacha (1685-1750) a Carla Orffa (1895 - 1982). Taneční dvojvečer s názvem Barocco & Carmina burana představí publiku výsledky první spolupráce ostravského baletu s významnými evropskými choreografy Jackem Przybyłowiczem (Polsko) a Yourim Vámosem (Maďarsko).

Pro první dílo Barocco si choreograf Jacek Przybyłowicz zvolil hudbu Johana Sebastiana Bacha. V symbióze s ní vznikla choreografie inspirovaná duchem barokní doby. Dynamicky kontrastní obrazy odkrývají na scéně různé vztahy mezi oživeným reliéfem barokních figur.

Carmina burana bavorského skladatele Carla Orffa patří k nejhranějším skladbám 20. století. Orff použil anonymní německé, francouzské a latinské texty z konce 13. století. Líčí smutnou i veselou podobu lásky, stížnosti na zkaženost světa a zkázu dobrých mravů. Osud a štěstí jsou zosobněny římskou bohyní Fortunou, bohyní náhody, personifikací naděje ve vítězství dobra a zosobnění nevypočitatelnosti života. Osudové kolo štěstí je symbolem vzestupů a pádů v životě lidí i ve vztazích mezi mužem a ženou - jeho prostřednictvím jsme svědky hymnu lásky v choreografii Youriho Vámose.

„Vidím, že tanečníci jsou odhodlání vydat ze sebe to nejlepší,” uvedl před premiérou Vámos.

V hlavních rolích se mimo jiné představí: Chiara Lo Piparo, Brígita Pereira Neves, Olga Borisová-Práčiková, Zuzana Majvelderová, Barbora Šulcová, Giordano Bozza, Jan Krejčíř, Rei Masatomi, Koki Nishioka, Peter Ondrka, Vladimír Vašků, Veaceslav Buriac a další.

Na inscenaci se pod taktovkou Marka Prášila podílí operní soubor NDM, sólisté, hosté opery a vůbec poprvé v historii NDM vystoupí držitel ocenění Evropské unie umění v oblasti zpěvu Zlatá Europea, barytonista Filip Banžak. Součástí choreografie Barocco jsou výstupy Markéty Kubínové na violoncello.

Premiéry tanečního dvojvečera Barocco & Carmina burana se konají 15. a 17. ledna v 18.30 v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám