Hlavní obsah

První letní škola pro seniory v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Pondělky 13., 20. a čtvrtek 30. července jsou věnovány nové neobyčejné zábavě seniorů. V rámci Městské knihovny v Ústí nad Orlicí se uskuteční setkání za účelem nevšedního prázdninového programu určeného generaci, kterou sice opustila mladá léta, ale touha po příjemných a šťastných chvílích zůstala.

Foto: Stanislava Dvořáková

Letošní léto si s Bc.Ivetou Jansovou, pracovnicí Městské knihovny v Ústí nad Orlicí, senioři užívají jako za mladých let.

Článek

Letní měsíce červenec a srpen jsou obdobím dovolených, prázdnin, různých pobytů a nově i příměstských táborů se širokým odborným i sportovním zaměřením. Jen na generaci seniorů se v tomto výčtu zapomnělo, jakoby na obdobný odpočinek neměla již právo a nepatřila do moderního světa.

S tímto všeobecným názorem kontrastuje zaměření Městské knihovny, kde její pracovnice Bc. Iveta Jansová, která se stará o vzdělávání, zařadila do této činnosti i různé kurzy pro seniory. Jejich obzor a spojení se současným světem rozšířila o znalost práce na počítači a použití internetu. Vznikla tak skupina kolem třiceti převážně seniorek, jejichž elán odpovídá mladým létům a rády na akce knihovny přicházejí.

Vodítkem je jí magisterské studium na Masarykově univerzitě v Brně oboru informačního studia o knihovnictví se zaměřením vzdělávání na seniory. Na tomto oboru vznikl zároveň studijní projekt případové studie - studenti seniorům.

Při zpracovávání diplomové práce a současné praxi s prací se seniory vymyslela přelomovou novinku napodobující specifická zaměření příměstských táborů. Stačilo přidat vysokou úroveň své empatie a příjemného vystupování a prázdninové vyžití pro seniory je na světě.

Jedná se o celodenní akce podle potřeb samotných seniorů, tj. rozložení na jeden den v týdnu s programem uzpůsobeným věku a zdravotnímu stavu účastníků. Tak např. zahájení 7. července pro nepříznivé počasí (úmorné vedro) bylo zrušeno.

Obsahovou náplň samozřejmě tvoří poznávání přírody a jejího vlivu na zdraví, seznámení s novými technologiemi, novinky ze světa literatury, hry dětských let i současné doby, odpovídající sportovní hry, tvořivé dílny a procházky po okolí i tajný výlet.

Z nové literatury je připravena kniha Trénink paměti - principy, metody a cvičení pro využití a rozvoj paměti od 12 do 99 let a Domácí štěstí aneb Jak si správně v životě vésti od Ivy Hüttnerové.

Z her to jsou Modré historky obsahující 50 bájemi opředených hádanek z hlubin moře pro bystré dobrodruhy od 8 let, Dobble s pěti hrami na rychlost a postřeh, Timeline se 110 kartami s tématem "Události" a Zábavná hra pro zvídavé Čechy s otázkami z oblastí lidé a společnost, kultura, příroda a geografie.

Hned první den obsahoval psychologické testy, řadu her končících salvami smíchu, kdy zejména debatní hra přinesla neuvěřitelné fantazie příběhů, v hudební části to byly gramofonové desky na přání a hádání interpretů. Odpočinkovou část tvořila jóga vsedě, relaxační hudba s občerstvením a sportovní částí byl na zahradě soutěžní petang.

A co ještě účastníky čeká? Práce s mapou, vyhledávání typů na výlety pomocí internetu, geocaching, tajný výlet s hledáním pokladu i piknikem.

V závěrečném dni se pak účastníci stanou filmaři. Naučí se pracovat s kamerou, natočí jednominutové video, provedou sestříhání, nahrají na internet a stanou se diváky vlastní tvorby.

To vše poskytne několik úžasných dnů letošního léta, které budou moci i senioři okomentovat: Svět je stále krásný!

Reklama

Výběr článků

Načítám