Hlavní obsah

První dáma české abstrakce bude vystavovat v Olomouci

Novinky, Pavla Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtek 23. ledna bude v Olomouci patřit milovníkům abstraktního výtvarného umění. Od 18:30 totiž proběhne v Besedním sále Muzea moderního umění vernisáž výstavy Ludmily Padrtové.

Foto: Pavla Hloušková

Ludmila Padrtová, bez názvu (1956)

Článek

Výstava je nazvaná Ludmila Padrtová - První dáma české abstrakce - Dílo 1951-2013 a pohlíží na autorčino dílo s retrospektivou. Svou premiéru přitom měla už v loňském roce v Západočeské galerii v Plzni.

Ludmila Padrtová se začala věnovat umění ve druhé polovině padesátých let 20. století. Téměř bez povšimnutí tehdy vytvořila rozsáhlou kolekci obrazů a kreseb, jimiž se zařadila do poválečného proudu lyrické abstrakce.

Její nadání však téměř upadlo v zapomnění, když se rozhodla v roce 1961 svou kariéru ukončit. V následujících letech pak většinu svých děl zničila nebo rozdala – z původní sbírky zůstalo jen okolo 40 obrazů a 250 kreseb. Ke tvorbě se Padrtová vrátila až v roce 2011. Během té doby dala vzniknout hned několika kolážím a kresbám, které nyní klade v protikladu ke své rané tvorbě.

Výstava potrvá do 20. dubna a je možné ji navštívit během otevíracích hodin muzea - denně mimo pondělí od 10 hodin do 18 hodin (poslední vstup je půl hodiny před koncem otevírací doby). Každou středu a neděli je vstup volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám