Hlavní obsah

První cesta hejtmanky Karlovarského kraje vedla do Děpoltovic

Novinky, Alena Lochmannová

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová splnila svůj slib, že první obec v regionu, kterou navštíví, budou Děpoltovice. Právě na ně totiž padl los při předvánočním setkání se starosty.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Na snímku je s paní hejtmankou místní kapela Old Boys a zastupitelé

Článek

V obci přivítal hejtmanku starosta Jiří Štikar a místní kapela Old Boys, která si připravila speciálně pro tuto příležitost píseň o nedostavěné dálnici D6. Jana Vildumetzová si s chutí zanotovala společně s hudebníky a hned začala se zastupiteli obce řešit, jaké problémy Děpoltovice trápí.

„Mluvili jsme o chátrajícím zámku, na jehož opravu nemá majitel peníze, ale zdevastovaná budova je pod památkovou ochranou, takže tento nebezpečný objekt nelze ani zbourat. Obec by také potřebovala opravit místní komunikaci do chatové oblasti, proto jsem panu starostovi nastínila možnosti, díky kterým by na opravu silnice i další projekty mohli čerpat dotace. Jde například o národní program ministerstva pro místní rozvoj, nebo o dotace čerpané prostřednictvím místních akčních skupin. Vedení kraje také zvažuje do budoucna vypsání krajského dotačního titulu, jenž by obcím pomohl s financováním oprav právě místních komunikací. Obecní úřad také zatím nenabízel občanům ověřování podpisů a listin, proto jsem je přivedla na nápad, že si mohou podat žádost na příslušném ministerstvu a tuto službu pak lidem poskytovat,” uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

V doprovodu starosty poté zavítala do kostela sv. Michaela a do pivních lázní v nedalekých Nivách. Následovalo setkání s občany, které hejtmanka informovala o snaze kraje zavést lékárenskou pohotovost v karlovarské nemocnici, o sankcích v rámci ROP Severozápad zatěžujících krajský rozpočet, nebo o tom, že ji jako předsedkyni Asociace krajů čeká jednání s vládou o mzdách řidičů autobusů nebo navýšení platů zdravotníků. Děpoltovičtí občané se zajímali o pokračování dostavby D6 a kompenzaci dálniční známky.

„V první fázi chceme podíl kraje na hrazení dálniční známky zapracovat do projektu Senior pasů tak, jak jsme se na tom shodli s koaličními partnery. Zároveň jednáme s ministerstvem dopravy o vyjmutí obchvatu Sokolova z placení dálniční známky. Bohužel naši předchůdci promarnili šanci o vyjmutí celého úseku od Chebu do Karlových Varů z placených dálničních úseků. Proto teď na dálnici odnikud nikam musíme všichni platit,” upřesnila hejtmanka.

Dodala, že si z Děpoltovic kromě koláče upečeného samotným starostou a biovýrobků z tamní farmy odváží také mnoho podnětů a úkolů k řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám