Hlavní obsah

První české zlato z OH pro Československo vybojoval gymnasta z Brna, připomíná výstava na Špilberku

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na VIII. olympijských hrách v Paříži v roce 1924 první zlatou olympijskou medaili pro tehdejší Československo vybojoval gymnasta Bedřich Šupčík, závodník Sokola Brno I. Zvítězil v čase 7,2 sekundy ve šplhu bez přírazu na osmimetrovém laně.

Foto: MmB Špilberk

archivní snímky

Článek

První české olympijské zlato je cenným exponátem ze sbírek Oddělení dějin tělovýchovy a sportu Národního muzea v Praze. 20. července 2019 uplynulo 95 let od okamžiku, kdy na nejvyšším olympijském stožáru zavlála československá hymna a přítomní vyslechli naši hymnu.

K tomuto dni zapůjčilo NM v Praze Šupčíkovu zlatou olympijskou medaili Muzeu města Brna na Špilberku, kde od května probíhá výstava Branky Body Brno. Zájemci mohli využít nabídku zajímavé komentované prohlídky. Ty, kteří v dovolenkovém čase nemohli cenný kov na vlastní oči spatřit, jistě potěší sama událost evokující i dlouhou řadu dalších úspěchů brněnských sportovců, včetně prvenství, nejen sportovních.

Bedřich Šupčík se narodil v roce 1898 v Trumau u Vídně, vyrůstal u své tety v Kvasicích u Kroměříže, kde se v Sokole věnoval gymnastice. Po 1. světové válce se přestěhoval do Brna a stal se členem úspěšné jednoty Sokol Brno I. Na Olympijské hry v Paříži byl nominován na poslední chvíli - a přivezl zlato.

Závodil v několika disciplínách, uspěl poslední den v závěrečné soutěži ve šplhu bez přírazu. Sám tuto disciplínu příliš neuznával, po návratu z Paříže řekl: „Člověk dře na hrazdě, na bradlech, na kruzích, pak dobře zvládne takovou lehkou věc, jako je šplh, a najednou tolik slávy. Vždyť já to trénoval už jako kluk, když jsem bosý lezl po stromech.“

Šupčík měl mimořádnou sílu v pažích, kterou tehdejší olympijská disciplína vyžadovala. Začíná se v sedě a při šplhání se nesmí používat nohy. Později se Šupčík několikrát stal mistrem světa v gymnastice družstev, na dalších Olympijských hrách v Amsterdamu 1928 získal stříbro. S vrcholovým sportem skončil roku 1931 na mistrovství světa, kde získal bronz za cvičení na kruzích. Odstěhoval se s manželkou do Prahy, postupně prodělal několik srdečních příhod, zemřel roku 1957 po infarktu ve věku 58 let.

Mnozí možná o existenci někdejší legendy české gymnastiky dosud ani nevěděli. Stejně může překvapit, že šplh na laně je stále živým sportem. V Brně je pěstován např. v Sokole Brno I a Královo Pole, zdejší sportovci se pravidelně účastní mistrovství ČR. Nejlepší zde dosahují časů pod 6 sekund, světový rekord drží český závodník Aleš Novák s časem 4,87 sekundy.

Šupčíkův výkon z pařížské olympiády 7,2 sekundy pokořilo při novodobých závodech pouze 41 českých sportovců. Na mistrovství ČR ve šplhu v roce 2018 by jeho čas stačil na 11. místo. To vypovídá víc než chvála slov.

Brněnských sportovních prvenství, úspěchů a zajímavostí je ovšem mnohem víc. Připomíná je největší letošní výstava Muzea města Brna na Špilberku: Branky Body Brno, která představuje sto padesát let historie brněnského sportu. Vypovídá o velkých i téměř zapomenutých jménech sportovní historie, která předcházela či "dláždila cestu" okamžikům dnešní sportovní slávy. Potrvá do 31. prosince tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám