Hlavní obsah

První červnový víkend bude v Týništi nad Orlicí patřit swingu a jazzu v hvězdném podání

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Swingový festival Jardy Marčíka v Týništi nad Orlicí je pojmem nejen na východě Čech. Na festivalovém pódiu excelují skvělí hudebníci, značný zájem projevují i posluchači. Letošní, 22. ročník, proběhne 2. a 3. června, bude mít mezinárodní nádech a už první pohled do programu slibuje velké zážitky.

Foto: Swingový festival Jardy Marčíka (archiv)

22. ročník swingového festivalu Jardy Marčíka s mezinárodním obsazením se uskuteční 2. a 3. června. Předprodej vstupenek začíná už 1. května.

Článek

Pořadatelé nabízejí hvězdné obsazení a špičkový jazz i swing. Nevěříte?

Tady je příklad: Na týnišťském Tyršově náměstí vystoupí hned se dvěma formacemi (Otto Hejnic Trio a Original Vintage Orchestra) Chuck Wansley, který se dokázal prosadit i na Brodwayi.

Program:

Pátek 2. června od 18.00 hodin 

Bigbanďata (ZUŠ Týniště nad Orlicí) - swingový orchestr žáků ZUŠ, pro který byla v tomto školním roce velkou motivací účast v krajském kole soutěže pro jazzové soubory v Hradci Králové, kde  obsadil 1. místo.  Členům orchestru se tak otevřely nové možnosti jejich hudebního uplatnění.

Zakoplaho dixieland  (Týniště nad Orlicí) - dixielandovou muziku hrají pro radost se svým typickým pódiovým show a improvizacemi umožňujícími vyjádřit jejich temperament. Všichni členové vystudovali klasickou hudbu a mají bohaté zkušenosti z mnoha dalších hudebních těles hrajících různé žánry. Repertoár souboru tvoří především světové  i české dixielandové a jazzové standardy. 

JH Big band (Hradec Králové) - působí již od roku 1978, původně jako orchestr při hudební škole. Hraje v klasickém big bandovém obsazení. Věnuje se interpretaci klasického i moderního jazzu, ale i známým melodiím z muzikálů a filmů.

Otto Hejnic Trio & Chuck Wansley  (Praha, Slovensko a USA) - jedno z nejoriginálnějších jazzových trií česko-slovenské hudební scény, které má za sebou mnoho úspěšných koncertů u nás i v Evropě. Chuck Wansley pochází z L.A. a je jedním z předních umělců v New Yorku, kde našel úspěch jako zpěvák, bubeník a tanečník také v muzikálech na Broadwayi.  

Original Vintage Orchestra – Petr Kroutil (Praha) - profesionální big band založený Petrem Kroutilem patří mezi swingovou špičku v ČR. Hraje swing 20. a 30. let a zároveň přináší originální a energické úpravy slavných moderních písní v dobovém stylu. Ve své produkci uvádí velkolepou hudební show Velká Swingová Noc v režii Jiřího Vejdělka s vynikajícími sólisty - Hot Sisters, Rozálie Havelková, Kateřina Steinerová a losangeleská hvězda Chuck Wansley. 

Sobota 3. června od 18.00 hodin 

Bigbanďata (ZUŠ Týniště nad Orlicí) - žáci týnišťské zušky budou mít druhou příležitost představit se publiku 22. ročníku.

K band (Konzervatoř a VOŠ J. Ježka Praha) - vznikl v roce 2003 na základě zadání vedení školy vytvořit soubor se zaměřením na fusion music, který na KJJ tehdy nebyl. Skupina vedená pedagogem a aranžérem Janem Kučerou interpretuje skladby z oblasti jazz, soul a latin funk music v bigbandových aranžmá orchestrů GRP, Gordona Goodwina, Michela Camila nebo Rob Mc Connella.

X-tet – vokální seskupení (Rychnov nad Kněžnou) - původně komorní, letos již sedmnáctiletý sbor, který baví muziku tvořit a muzikou těšit duši svou i posluchačovu. Sbor repertoárem osobitý, ne příliš tradiční. 

Ondřej Kabrna & Flying Accordion (Praha) - nejnovější formace kolem Ondřeje Kabrny, v hlavní roli Ondřej Kabrna a jeho akordeon. Krédo kapely: slibujeme hudbu, která vás nebude nudit, byť ji možná nebudete umět někam zařadit. My se o to ani nesnažíme.

Mladý týnišťský big band a jeho "tajný" host - "Nechte se překvapit," vzkazuje kapela svým fanouškům.

Vstupenky? Předprodej začíná už 1. května. Dvoudenních vstupenek bude jen 100 kusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám