Hlavní obsah

Prvňáčci z Mníšku pod Brdy nebudou mít rok prázdnin navíc, stavba nového pavilonu je v plném proudu

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští rok v červenci bude v Mníšku stát nový školní pavilon, do kterého nastoupí budoucí prvňáčci. Podle původního plánu měl sloužit už letošním malým školáčkům. Nestalo se tak, protože došlo k průtahům ve stavebním řízení, stavba se navíc prodraží o desítky miliónů korun.

Foto: město Mníšek p. B.

V Mníšku pod Brdy probíhá stavba nového pavilonu.

Článek

Ptáte se, co bude s letošními prvňáčky? Děti by možná potěšil rok prázdnin navíc, ale město Mníšek pod Brdy zvolilo jiné řešení. Stávající školní budova není schopna děti pojmout, a proto město včas domluvilo pronájem moc hezkých prostor v administrativní budově ÚVR a nejen to.

„Školní autobus bude vozit děti od školní budovy k této provizorní základní škole jen pro první třídy. Z tohoto řešení máme radost a nejvíc mě těší, že se nám podařilo dohodnout, aby autobusy zajížděly až před vchod do administrativní budovy. Je to práce navíc, ale v dané složité situaci to bylo nejlepší řešení,“ uvedla místostarostka Mníšku pod Brdy Daniela Páterová.

„Slyšela jsem také mnoho hlasů, které tvrdily, že je to pro děti nebezpečné, ale není to pravda. Třídy jsou velmi pěkné a vzdušné. Věřím, že se dětem v provizorní základní škole zalíbí, a budou zde spokojené. Čas ukáže,“ řekla místostarostka Daniela Páterová.

Město Mníšek pod Brdy vysoutěžilo výstavbu nového pavilonu před rokem a půl mnohem levněji, než je tomu nyní. Důvodů, proč tomu tak je, je víc.

„Situace ve stavebnictví i na trhu práce se během posledních osmnácti měsíců dramaticky změnila. Materiálu je nedostatek a hodně zdražil, nejsou ani pracovníci. V prvním výběrovém řízení se firmy předháněly a tím tlačily konečnou cenu dolů. Teď je situace dramaticky jiná,“ vysvětluje starosta Petr Digrin.

Výstavba pavilonu začala 8. srpna a je v plném proudu. Hlučné a prašné práce skončí 15. prosince tak, aby si lidé bydlící v bezprostředním okolí užili klidné Vánoce a pohodový nástup nového roku.

Město má jasno i v tom, z čeho vykryje zdražení celé stavby. „Jednáme o navýšení dotace z ministerstva financí a požádáme o pomoc také Středočeský kraj,“ dodal starosta Petr Digrin.

Město Mníšek pod Brdy leží na 27. km jihozápadně od Prahy na úpatí Brdského hřebene. Ve městě žije asi 5700 obyvatel.  K městu patří taky obec Rymaně a Stříbrná Lhota.

Reklama

Výběr článků

Načítám