Hlavní obsah

Provoz na cyklostezce podél Baťova kanálu letos opět vzrostl

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více jak 99 tisíc cyklistů a bruslařů, tedy o pět tisíc víc než loni, projelo letos po cyklostezce u Baťova kanálu v Napajedlech na Zlínsku. Měření provozu tak potvrdilo, že obliba cyklostezky mezi turisty i místními lidmi stále roste.

Foto: Martina Žáčková

Baťův kanál s cyklostezkou je stále oblíbenějším cílem rodinných výletů.

Článek

"Obdobné měření prováděné v letošním roce v měsících červen až srpen ve Starém Městě zaznamenalo 68 tisíc a ve Veselí nad Moravou dokonce 93 tisíc návštěvníků. Na základě dílčích měření na stezce podél Baťova kanálu tak odhadujeme roční návštěvnost převyšující 500 tisíc cyklistů a bruslařů," uvedl Jiří Durďák, projektový manažer Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě.

Díky několikaletému nepřetržitému monitoringu se navíc potvrzuje, že stezka sice slouží především k rekreaci a odpočinku, ale využívají ji také místní lidé při cestě do práce do školy - celoročně bez ohledu na roční období.

Baťův kanál, turistická vodní cesta využívající tok řeky Moravy i uměle vyhloubená koryta, protíná území Zlínského a Jihomoravského kraje. Takřka po celé délce jej lemuje cyklostezka, přičemž v úseku od Kroměříže po Uherský Ostroh je tvořena takřka v celé délce asfaltovými úseky s vyloučenou motorovou dopravou.

Blízkost řeky a plujících lodí, dokonale hladký povrch a takřka úplná rovina vytvářejí ideální podmínky pro rodinné výlety. Velkým lákadlem je i kombinace cyklistiky s plavbou. Během plavební sezóny se totiž konají pravidelné plavby výletních lodí s možností přepravy jízdních kol.

"I když svou návštěvností cyklostezka mnohonásobně převyšuje návštěvnost vodní cesty, konkurencí si tyto cesty navzájem rozhodně nejsou, naopak. Společně vytvářejí ideální podmínky trávení volného času. V posledních letech navštíví vodní cestu ročně okolo 65 tisíc návštěvníků," dodal Jiří Durďák.

Pro příští sezónu na Baťově kanálu a "jeho" cyklostezce se mohou návštěvníci těšit na další zajímavé novinky. "V letošním roce se pustili někteří rejdaři a provozovatelé restaurací na březích Baťova kanálu do zásadních rekonstrukcí. Obětovali de-facto jednu plavební sezónu na úkor těch příštích, s cílem zkvalitnění a rozšíření poskytovaných služeb. Na novou nabídku služeb cestovního ruchu se tak mohou těšit návštěvníci přístavů ve Spytihněvi, Starém Městě a nově i u jezu Kunovský les," uzavřel Jiří Durďák.

Reklama

Výběr článků

Načítám