Hlavní obsah

Provence, ráj milovníků vůně levandule a přírodních krás

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyslovíme-li Provence, snad každému, i kdyby se nedostal dál než na Mácháč, se vybaví krajina posetá lány levandule, vinicemi a protkaná v členitém terénu řekami a potoky. I dnešní bytové trendy směřují často k levandulovému pojetí interiéru a jeho doplňků v Provence stylu.

Foto: Petr Hejna

oblast Valensole

Článek

Nejznámější oblasti, kde se ve velkém pěstuje modrofialové levandule, jsou náhorní plošina Valensole v departmentu Alpes de Haute Provence a na jižních svazích pahorkovitého pohoří Luberon okolí měst Sault a Apt v departmentu Vaucluse, nicméně na levanduli narazíme v Provence takřka na každém kroku.

Stejně tak ve vrcholném období jejího květu z počátku prázdnin sem vyráží spousta turistů za tzv. levandulovou turistikou. Milovníkům přírodních scenérií a omamné vůně postačí pokochat se širými nerodnými lány, zejména dámy pak uvítají - obdobně jako pánové ve Skotsku, exkurzi do místních destilérek, kde se namísto zlatavě zbarvené whisky destiluje za účelem výroby parfémů.

Jedinečné postavení ve výrobě parfémů má město Grasse, ale je zde k vidění další spousta továrniček, kde se vůně levandule koncentruje a uchovává do parfémů, mýdel, olejů a další kosmetiky. Běžnou praxí je vstup zdarma, prohlídka pak je zakončena v obchůdku, kde málokdo nepodlehne a nějaký ten Provence prosycený suvenýr si nezakoupí.

Samozřejmě turisté lačnící po bzučení včel v polích navštíví i spoustu dalších zajímavostí v uvedených lokalitách - na Valensole je to například městečko Riez, kde jsou dochované památky z římské éry, jako je čtveřice sloupů nejasného původu, tušených coby součást chrámu zasvěceného Apollónovi, dnes již nefunkční katedrála z 6. století, raně křesťanské baptisterium nebo kaplička Chapelle Ste-Maxime z 18. století na vrchu kopce nad městem v místech pradávného hradiště.

O kus cesty dál severovýchodně se v zajetí strmých sklal, rozdělených horskou bystřinou, nachází jedna z nejkrásnějších vesnic Francie Moustiers-Sainte-Marie, odkud jen pár kilometrů nabízí své krásy divoký kaňon řeky Verdon Georges du Verdon, přezdívaný Grand kaňon Verdon. O té, stejně jako o neméně působivé vesničce Fotaine-de-Vaucluse v „konkurenčním“ departmentu se více (včetně videa a praktických cestovatelských postřehů), dozvíte ZDE.

Ne nadarmo spousta světových umělců, zejména malířů - např. Renoir, Matisse, Gogh, Cézanne, Picasso, Chagall, naše jako Otakar Kubín nevyjímaje, si Provence zvolili jako druhý, respektive nový domov. O některých, a to i současných osobnostech, které si oblíbily Provence, pojednává tento článek.

Nic však nebrání, ba naopak vybízí k tomu, aby i my, prosté necelebrity, jsme si tento kout jihu rozpadávající se a místy neklidné Evropy, také oblíbili. Kdoví, co přinese budoucnost, a tato místa jsou zatím stranou nebezpečného dění, oproti městům plných nejen dobrých lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám