Hlavní obsah

Protiatomový kryt v Nymburce je na prodej

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trávou zarostlý val mezi vysokými stromy v Parku Wilhelma Hellwaga nedaleko nymburského nádraží sotva upoutá pozornost kolemjdoucích. A přitom se jedná o rozsáhlou stavbu, která v polovině padesátých let minulého století „spolkla“ na tu dobu neuvěřitelných 42 miliónů Kčs.

Foto: Jan Řehounek

Eduard Schnierl vypráví o historii protiatomového krytu.

Článek

V roce 1957 byl dokončen obrovský protiatomový kryt civilní obrany, z něhož měla být v případě vypuknutí války řízena doprava v železničním uzlu Nymburk v návaznosti na trati do Havlíčkova Brodu, Děčína, Prahy, Českého Brodu a Jičína, a to včetně lokomotivních dep, nymburských dílen ČSD a dalších drážních služeb.

Kryt s kapacitou sto dvaceti lidí byl udržován v provozuschopném stavu až do začátku devadesátých let, pravidelně docházelo ke zkouškám technologického vybavení, štáb CO v něm pořádal cyklická cvičení.

Pak byl ponechán svému osudu, vnikli do něj bezdomovci a vandalové, kteří zcela zničili elektrické rozvody a ukradli, co šlo ukrást. Majitel České dráhy objekt odprodal soukromé firmě. V současnosti je kryt opět nabízen k prodeji.

Společnost přátel starého Nymburka uspořádala pod patronací radnice v pondělí 16. října exkursi do objektu. O jeho historii a využití pohovořil pamětník Eduard Schnierl.

„V padesátých letech jsem pracoval v železniční stanici Nymburk hlavní nádraží jako výpravčí. Když dokončili kryt, potřebovali někoho, kdo by v něm „velel“. A musel to být dopravák. Protože jsem byl mladý, padla volba na mne. Udělali ze mě náměstka pro civilní obranu, což nebyla nikdy populární funkce. Lidi se do povinných cvičení a školení CO nehrnuli. Tak jsme vždycky navařili guláš a měli jsme čárku,“ vzpomíná s úsměvem dnes šestadevadesátiletý, ale stále vitální pán. „Naštěstí nikdy nemuselo dojít k použití krytu naostro,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám