Hlavní obsah

Projekt „Pod jednou střechou” má ochránit rorýse a netopýry

Novinky, Jiří Šafránek

Česká společnost ornitologická (ČSO) ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů (ČESON) a s Moravským ornitologickým spolkem (MOS) zahájila dvouletý projekt, jehož hlavním cílem je ochrana rorýsů a netopýrů žijících na budovách v Olomouckém a Zlínském kraji.

Foto: Jiří Šafránek

Mladí rorýsi, kteří občas vypadnou z hnízda, by bez pomoci lidí uhynuli.

Článek

Dlouholeté soužití člověka s ptáky a netopýry prochází v současnosti těžkou zkouškou. Desítky let zanedbávaný bytový fond je nákladně rekonstruován s cílem dosáhnout větších úspor energie. Stavební práce však často ohrožují hnízdiště a úkryty chráněných druhů ptáků (rorýsi, jiřičky, vlaštovky, kavky) i netopýrů. Samotným živočichům pak při tom často hrozí i přímá likvidace. Hlavní roli v těchto případech spíše než úmysl většinou hraje neznalost.

„V rámci tohoto projektu vznikne v objektu Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově školicí a poradenské centrum, včetně  atraktivní venkovní expozice příkladů vhodných technických řešení na ochranu synantropních druhů ptáků a netopýrů,“ říká koordinátorka za ČESON Petra Schnitzerová.

„Pro toto centrum vyškolíme konzultanty schopné poskytovat odborné poradenství pro všechny, kteří ho mohou potřebovat, např. pro majitele bytových i rodinných domů, stavební společnosti i úředníky na stavebních úřadech a odborech životního prostředí. Poradenství budou pracovníci projektu poskytovat také přímo na stavbách,“ dodala.

Odborná i laická veřejnost bude mít dále možnost seznámit se s projektem během seminářů, na veletrzích, výstavách a dalších osvětových akcích. „Soužití s rorýsy a netopýry není nic složitého ani nebezpečného,“ říká vedoucí projektu Lukáš Viktora z ČSO.

„Přicházíme s vhodnými řešeními, která jsou časově nenáročná a především levná. Zároveň přitom vyhovují jak ochraně přírody, tak stavbařům, se kterými na jejich vývoji dlouhodobě spolupracujeme,“ doplňuje Viktora.

Projekt „Pod jednou střechou” je podpořen blokovým grantem Nadace partnerství z Programu švýcarsko-české spolupráce a pro jeho realizaci je klíčová nejen podpora zástupců veřejné správy, především Olomouckého a Zlínského kraje, města Olomouce a Přerova a také Muzea Komenského v Přerově, ale velmi důležité je také zapojení široké veřejnosti.

„V rámci projektu chceme zapojit desítky dobrovolníků do mapování výskytu rorýsů a netopýrů, abychom získali důležitá data o objektech, na kterých chránění živočichové žijí a mohli tak zajistit jejich účinnou ochranu,“ doplňuje Viktora z ČSO. „Uvítáme všechny, kdo by nám chtěli pomoci. Zájemci najdou bližší informace na webových stránkách www.rorysi.cz nebo www.ceson.org.“

„Mimořádný význam projektu spatřuji především v jeho zaměření na informovanost a zapojování veřejnosti. Jsem rád, že právě naše město má možnost se do projektu aktivně zapojit a navázat tak na tradiční spolupráci s ornitology, a nyní nově i s odborníky na ochranu netopýrů,“ sdělil RNDr. Pavel Juliš, vedoucí odboru stavebního úřadu a životního prostředí Magistrátu města Přerova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám