Hlavní obsah

Projekt likvidace bolševníku vstupuje v Karlovarském kraji do posledního roku realizace

Novinky, Alena Lochmannová

Od roku 2013 je v rámci projektu Omezení výskytu invazních rostlin v Karlovarském kraji likvidován bolševník velkolepý, křídlatky a netýkavka žláznatá.

Článek

Kraj na projekt získal dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši 69,3 miliónu korun a 4,1 miliónu korun podpory ze Státního fondu životního prostředí, celkem 73,4 miliónu korun. Zbylé finance hradí kraj ze svého rozpočtu. Celkové způsobilé náklady projektu činí 81,6 miliónu korun.

Před zahájením letošních prací se sešla jednak odborná konzultační skupina, a rovněž proběhla i pracovní koordinační porada zástupců kraje, starostů některých obcí, dotčených orgánů státní správy, včelařů, technických dozorů a zhotovitelů. Řešilo se zejména jak předcházet nedostatkům a jak zlepšit efektivitu prací v letošním roce.

Byly upřesněny termíny a metodiky zásahů a to i vzhledem k minimalizaci možného ohrožení včel. Odstartování letošních prací je závislé na vývoji rostlin, práce by měly začít nejpozději koncem dubna.

„V letošním roce je kromě jiného potřeba zlepšit informovanost o provádění prací přímo v obcích. Dodavatelé se zavázali, že budou před zahájením prací informovat přímo starosty nebo pracovníky obecních úřadů,” uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí Ing. Josef Hora.

Během vegetační sezóny proběhnou na celém území kraje chemické nebo mechanické zásahy proti těmto rostlinám a na podzim bude zmapován stav dosažený během tříleté likvidace.

Následujících deset let bude třeba tento výsledek udržet. „Neměl by to být problém, pokud se o pozemky budou jejich vlastníci starat tak, jak jim to ukládá zákon 326/2004 Sb.,” uvedla manažerka projektu Ing. Lenka Pocová.

Mapy počátečního i konečného stavu zamoření budou přístupné na internetu pro kontrolní orgány i veřejnost. Výstupem projektu bude rovněž příručka a video o metodách likvidace invazních rostlin vycházející ze zkušeností tohoto projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám