Hlavní obsah

Projekt Environmentálně šetrná gastronomie naučí žáky vařit ekologicky

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Environmentálně šetrná gastronomie se odehraje ve znamení spolupráce škol s gastronomickým zaměřením z Plzeňského kraje a Horní Falce. Uskuteční se v termínu od 2. ledna 2013 do 30. června 2015 a zúčastní se ho 250 žáků z pěti českých a jedné německé školy.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Součástí projektu bude také bavorsko-česká soutěž žáků středních škol v gastronomických dovednostech, která se uskuteční na bavorské straně.

Článek

Nový učební program, jehož součástí je proces inovace školních vzdělávacích plánů na obou stranách hranice směrem k moderním gastronomickým trendům, vytváří prostor pro předávání a sledování nejnovějších trendů v oboru gastronomie.

Environmentálně šetrná gastronomie je postavena na principech trvalé udržitelnosti. Při přípravě pokrmů jsou preferovány místní produkty, regionální a sezónní potraviny  a biopotraviny.

"Tento sektor prochází velmi rychlým vývojem směrem k zodpovědnějšímu přístupu k životnímu prostředí jak provozovatelů podniků veřejného stravování, tak zákazníků. Bohužel studenti gastronomických oborů s tímto tempem dokáží jen stěží držet krok. Vzdělávací program, který bude doplňovat učivo, jim poskytne nejen teoretické informace, ale i praktické zkušenosti a otevře jim prostor i za hranice jejich regionu," uvedl náměstek pro oblasti školství, mládež, sport a ekonomika Jiří Struček.

Hlavním cílem projektu je vytvořit a realizovat vzdělávací program pro žáky středních škol gastronomického směru na obou stranách hranice, který bude zapracován do jejich školních vzdělávacích plánů. Hlavním cílem vzdělávacího programu je zprostředkovat studentům vědomosti a dovednosti v oblasti moderní environmentálně šetrné gastronomie. 

Součástí projektu bude také bavorsko-česká soutěž žáků středních škol v gastronomických dovednostech, která se uskuteční na bavorské straně. Studenti budou připravovat předem zadané pokrmy vytvořené právě z lokálních potravin. Budou vytvářet také soutěžní menu s popisem specifických potravin. Soutěž přispěje k ověření dovedností a znalostí studentů zapojených do projektu. Jejich dovednosti budou hodnoceny odbornou porotou.

Reklama

Výběr článků

Načítám