Hlavní obsah

Proč se na hradu Rýzmberk zjevuje temný přízrak?

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Rýzmberk na Domažlicku je opředen řadou pověstí. Podle jedné z nich jednou za rok vstává z hrobu dívka, která drží v ruce rudé jablko.

Foto: Jan Kaše

Hrad Rýzmberk

Článek

V nadmořské výšce 665 metrů se nad městem Kdyně nachází zřícenina kdysi významného pomezního hradu, který byl založen zřejmě v druhé polovině 13. století za vlády českého krále Přemysla Otakara II. Měl chránit obchodní stezku z Bavorska, která procházela Všerubským průsmykem.  

Krutá, nebo hysterická Apolena?

„Vypravuje se, že právě v oné době zde žila dcera hradního pána jménem Apolena. V krutosti si prý nezadala s lapky svého otce, ráda se zúčastňovala loupežných výprav, které vedl, ba sama je podněcovala,“ uvedl Vladimír Hulpach v knize Báje a pověsti z Čech a Moravy.  

Jednoho dne si vyhladovělý myslivecký mládenec Jan utrhl na hradě jablko. Apolena ho přistihla a dala mu facku. Jan ji chytl a pevně stiskl, že sotva dech popadala. Pak odešel, ale Apolena za ním poslala ozbrojence, kteří ho chytli a vsadili do hladomorny.

Jiná verze této pověsti uvádí, že Jan při utržení jablka použil svůj tesák. Apolena, která viděla záblesk ostří, začala křičet, že na ní vytáhl nůž, a tím zburcovala stráže. 

Záhadná jabloň

I v dalším pokračování má tato pověst různé verze. Podle té, kterou popsal Vladimír Hulpach, Jan nezemřel: „... do okénka se prodrala větev staré jabloně a nabízela mu velký šťavnatý plod. Jan jablko utrhl, šťastný, že mu alespoň o pár hodin prodlouží život. Jaké však bylo jeho překvapení, když následujícího rána se na snítce červenalo další ovoce. Tak to potom chodilo den co den, jablka zaháněla žízeň i hlad.“

Apolena však strádala, nemohla jíst ani spát. Brzy se ocitla na smrtelné posteli a zpovídala se ze svých hříchů. Nezapomněla ani na nespravedlivé uvěznění Jana a poprosila kněze, aby Jana pohřbili. Apolena už se nedozvěděla, že její vězeň útrapy hladomorny přežil, protože zemřela.

Druhá verze pověsti hovoří o tom, že „zemřeli“ všichni tři. Jan, Apolena i jabloň.

Bloudící přízrak

Apolena však nenašla po smrti klidu. Stihla ji kletba – jednou za rok vstává z hrobu, v ruce drží rudé jablko a bloudí hradem. Prý hledá mládence, který si od ní vezme jablko a tím ji vysvobodí. Je to trest za její kruté chování a pýchu.

Tajná chodba a ztrácející se voda

K hradu Rýzmberk se ale vážou i další zajímavé pověsti. Jedna upozorňuje na tajnou chodbu, která má končit na nedalekém vrchu.    

„Opevnění toto jest velmi zajímavé. Hledí-li se s hořejška do vysokých jeho zdí, na nichž ve starých dobách podkroví bývalo, viděti jest chodba, která jde pod val venkovský a podle pověsti se až na Škarmani končí,” uvedl August Sedláček v díle Hrady, zámky a tvrze Království českého.

Sedláček upozornil i na další pověst, která hovoří o tom, že na hradu byla studna, z které v 16. století záhadně mizela voda. Lidé si nedokázali tento úkaz vysvětlit.

„Pro pověru tu nepouštěly se ženy ke studni, nýbrž býval tu starý muž, který vodu vážil,“ dodal August Sedláček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám