Hlavní obsah

Proč jsou červená vína z Bordeaux dražší než jiná

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V oblasti Bordeaux zvané tajuplně Akvitánie se pěstuje jedno z nejlepších červených vín. Vinice se zámeckými budovami jsou všude, kam oko dohlédne a stojí za návštěvu. Majitelé se rádi pochlubí vinařským uměním, sbírkami vesnických artefaktů a pohostí vás vínem, které prý odebírá i Elysejský palác.

Foto: Jiří Šmucler

Vinařské usedlosti v Akvitánii jsou vyzdobeny vesnickými artefakty s náznaky lidové tvořivosti

Článek

Když jsem se před časem díval na televizní šot o víně z oblasti Medóc a Saint Emilion u Bordeaux, netušil jsem, že za pár měsíců si na zámku Château Haute Sarpe stisknu ruku se stejným vinařem Jeanem Claudem jako moderátor Marek Vašut.  

Na zámku Haute Sarpe bylo cosi zvláštního. Zámecká zahrada a nádvoří připomínalo vlastivědné muzeum pod širým nebem, drobné stavby skanzen řemesel a výzdoba budov sběratelskou vášeň majitele. Po nerušené obhlídce okolí vyšel ze zámku podsaditý muž, uklonil se a pokynul, abychom ho následovali. Po hodinovém výkladu, prohlídce sklepů, rodinného muzea a ochutnávce vína jsme pochopili tajemství vinařského úspěchu.  

Před 50 milióny let v této oblasti vyschlo tropické moře, v půdě zůstaly živiny i oblázky a nastavilo se příhodné mikroklima. Vhodná půda umožnila růst kořenového systému révy do hloubky 80 až 100 metrů a nedaleké moře zajistilo dostatek vlhkosti. Posledním předpokladem úspěchu pak bylo nezbytné míchání vín. To ale spadá do tajné alchymie každého vinaře.  

Věhlas kvalitního červeného vína šířili v minulosti po světě poutníci procházející touto oblastí přes Saint Emilion do poutního místa Santiago de Compostella. Mnozí zde přespávali nebo dokonce zůstávali jako sezónní pomocníci, a získali tak privilegium kdykoliv v budoucnu zdarma přespávat na zámku. Tento zvyk se dochoval dodnes s nenápadným civilizačním opatřením. Majitel zámku nechal zbudovat bar Glou Glou pro své brigádníky, aby neodcházeli do vzdálené vesnice ke konkurenci a byli ráno použitelní.  

Dalším vinařským unikátem je dvojče zámků stojících proti sobě přes silnici – Château Pichon Longueville Baron a Comtesa. Původní majitel chtěl patrně spravedlivě obdarovat oba dědice - syna a dceru. I tady se konalo překvapení. Když průvodkyně zjistila, že jsme z Čech, promluvila na nás plynně česky. Je rodilá Francouzka, ale nějaký čas strávila v Čechách jako pracovnice humanitární organizace a zpět do Francie si přivezla budoucího manžela – Jardu z Olomouce. A ten je dnes také vinař.  

Čeština zazněla i na zámku Château Kirwan. Sice s polským přízvukem, ale s radostí, že přes chybně uvedenou GPS na reklamní kartě zámku, je turisté přece nalezli.  

Označování kvality zdejšího vína je pro našince nepochopitelné. Ve vinařské oblasti Saint Emilion uděluje každoročně ocenění nejlepšímu vínu městská rada Jurada. V oblasti Medóc zase platí zákon Napoleona III z roku 1855, který na věky určil 61 vinařů s nejkvalitnějším vínem s klasifikací Grand Cru Classé.  

Takže, než zakoupíte láhev červeného z Bordeaux, prostudujte si etiketu. Pokud obsahuje označení Grand Cru Classé, nedivte se ceně. Víno je nejkvalitnější a vinaři je mohou prodávat podle 128 let starého zákona za nejvyšší cenu. Vůči ostatním vinařům je to však trochu nespravedlivé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám