Hlavní obsah

Proč bylo důležité vstát. Hrálo se finále MS v ragby

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý sportovní svět byl čtvrtou říjnovou neděli ráno na nohou. Vždyť se rozhodovalo o mistru světa v ragby. Po 24 letech se mistry světa stali ragbisté Nového Zélandu, ale neměli to vůbec jednoduché, neboť vyhráli nad Francouzi rozdílem pouhého bodu 8:7. Nový Zéland - Francie 8:7 (5:0).

Foto: Petr Skála

Pohár Webba Ellise získaly od roku 1987 jen tyto země: Nový Zéland (1987 a 2011), Austrálie (1991 a 1999), Jižní Afrika (1995 a 2007) a Anglie (2003).

Článek

Krásné utkání hodné finále mistrovství světa v ragby, které nebylo podle očekávání  jednoznačnou záležitostí domácích borců, ale šlo o bitvu s nejasným výsledkem až do poslední minuty hry.  K největší sportovní události roku se vyjádřili i čeští ragbisté a příznivci tohoto sportu.  

Postřehy a názory:

Eduard Krützner starší, bývalý předseda České rugbyové unie, trenér a reprezentant: "Finále nevyhrál lepší tým, kterým byla Francie, ale nejlepší tým celého šampionátu, kterým byl rozhodně Nový Zéland. Francouzi se však mohou do Evropy vrátit s hlavou nahoře a za svůj výkon ve finále, kterým překvapili celý ragbyový svět, určitě doma sklidí ovace."

Bruno Kudrna, současný předseda České rugbyové unie a čestný host MS: "Tady na Novém Zélandě vládla před utkáním taková vítězná atmosféra, že většina  Evropanů začala fandit Francii."

Jiří Štuksa, rozhodčí a spolukomentátor televizních přenosů: "Úžasný výkon Francouzů udělal z finále MS v ragby skutečnou velkou propagaci hry, která je jedna z nejnáročnějších ze všech. Nešlo jen o utkání dvou zemí Nového Zélandu a Francie, ale o měření sil ragbistů z jižní polokoule a ze severní. Díval jsem se na přenos francouzské televize, který začal již po osmé hodině a skončil po 13. hodině. Francouzi zprostředkovávali události, jež probíhaly ve stejný čas na více než patnácti místech. Po celé Francii byly v téměř ve všech velkých městech rozmístněny velké televizní obrazovky a před nimi davy diváků, které sledovaly pětihodinový proud informací o ragby. Není divu, že stačilo, aby jeden z hostů ve studiu řekl, že francouzskému kohoutovi vyhovuje ranní čas, a krátce poté kokrhala celá Francie společně s hostem ve studiu. Příjezd účastníků finále z hotelu na Novém Zélandě na stadión připomínal podle televizních záběrů karneval. Prostě to byla oslava ragby a byl jsem rád, že jsem ji mohl sledovat a přispět svým komentářem k lepší informovanosti."

Vratislav Kříž, operní zpěvák: "Pro mne bylo finále a předchozí utkání nádhernou podívanou a jsem rád, že jsem televizní přenos finálového utkání mohl sledovat společně s ragbisty Tatry Smíchov, neboť v tomto ragbyovém klubu mám mnoho přátel."

Antonín Brabec, trenér mistrovského týmu RC Mountfield Říčany: "Osobně jsem si myslel, že by si finále více než Francie zasloužil Wales za výkon, který předváděl předtím. Francie se však ve finále ukázala tak skvěle, že si vítězstvím nad ní nakonec nebyli jistí ani domácí borci. Novozélanďané předváděli nejlepší ragby a jediné utkání, které nevyhráli výrazným rozdílem, bylo finále."

Roman Rygl, předseda RC Tatry Smíchov a extraligový hráč: "MS vzbudilo i v Česku obrovský zájem o tuto hru zejména mezi mládeží. "  

Výsledky:

Nový Zéland - Francie 8:7 (5:0), finále

Austrálie - Wales 21:18 (7:3), o třetí místo

Konečné pořadí: 1. Nový Zéland, 2. Francie, 3. Austrálie, 4. Wales 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám